Výživoví poradci říkají, že je třeba konzumovat dostatečné množství bílkovin, tuků a sacharidů tak, aby byla naše strava vyvážená. Navíc existují i speciální pravidla pro správné používání nezbytných látek, stopových prvků a vitamínů pro tělo. Olivový olej nám spoustu z nich dokáže dodat.

Olivový olej v kosmetice a pro naše tělo

Olivový olej obsahuje mnoho makronutrientů (cukry, tuky, bílkoviny), mastných kyselin a vitaminů. I proto je doporučeno jej dlouhodobě konzumovat nalačno, dát si každý den hned po probuzení jednu polévkovou lžíci.

Olivový olej chrání naše buňky před poškozením, takže je výbornou prevencí proti rakovině. Zlepšuje průchodnost střev a účinně bojuje proti zácpě.

Má i vynikající účinek na naše nehty, pleť a vlasy, na nichž ihned poznáte jeho zjemňující a vyživující účinky. Navíc i podporuje růst vlasů a nehtů, takže je doporučeno jej využívat pravidelně jako masku na vlasy či zábal na ruce.

Olivový olej vnitřně

Olivový olej detoxikuje játra. Tu tento náš čistící orgán uvítá, aby mohl dobře pracovat. Nejlepšího výsledku dosáhneme, promícháme-li ve sklenici 2 lžíce oleje a šťávu z 1/3 citronu.

Olivový olej je protizánětlivý, působí přírodní cestou a bez nežádoucích vedlejších účinků.

Stejně tak dokáže tento zázračný olej i výrazně snížit cholesterol a cukr v krvi, tudíž je vhodný i pro diabetiky a celkově prospívá vašemu kardiovaskulárnímu systému. Dokáže udržet v kondici i náš mozek, díky čemuž snižuje riziko Alzheimerovy choroby a zlepšuje paměť.

Existují dva typy cholesterolu - LDL a HDL. LDL je pro naše tělo špatný a je potřeba udržovat jej na co nejnižší míře. Hladinu HDL je dobré naopak zvyšovat. A právě obojímu napomůže olivový olej. Nejlepší je coby součást středomořské stravy, která obsahuje obiloviny, zeleninu, ovoce a olivový olej!

Olivový olej na hubnutí

Věděli jste, že olivový olej pomáhá s hubnutím? Obsahuje obrovské množství mastných kyselin, které jsou tím správným typem tuků, které nás zasytí a zároveň prospívají našemu tělu. Olivový olej tedy plnohodnotně nahradí máslo, a navíc beze strachu o to, že přibereme.

Olivový olej rovněž zlepšuje imunitu, což se nám nyní, před začátkem jara obzvláště hodí. Mastné kyseliny obsažené v oleji hrají velkou roli v různých funkcí našeho imunitního systému, proto i olivový olej pomáhá pří léčbě různých autoimunitních onemocnění.

Bonusem na závěr je, že díky olivovému oleji by ženy mohly mít pevnější prsa. Stačí si jen pravidelně dopřát deseti až patnáctiminutovou pravidelnou masáž olivovým olejem, který krásně zpevní a vypne pokožku a prsa budou (i bez plastické operace) za nějaký čas vypadat skvěle!

Zdroje: zeny.iprima.cz, www.rehabilitace.info