Zdroje: www.vitalia.cz, hobby.instory.cz, www.blesk.cz

Medvědí česnek vyžaduje ostražitost

Také Britové se potýkají se stejným problémem. Proto autor tohoto krátkého a názorného videa vysvětluje, jak se při sběru chovat. Bohužel v případě ocúnů a konvalinek není rozdíl mezi tvarem listů dobře patrný.

Zdroj: Youtube

Medvědí česnek prozradí typická vůně

Listy medvědího česneku jednoznačně poznáte podle charakteristické vůně. Ve velkém množství a při dlouhém sběru se může jednoduše stát, že sběrač přestane věnovat aroma pozornost, neboť jeho prsty, jsou stále cítit česnekem. Čich je sice ten nejlepší způsob rozpoznávání, ale jen na něj se není možné spoléhat.

Nezbývá, než se naučit rostliny rozpoznat. Mírně se totiž odlišují listy, květy i kořeny. Nicméně i zmíněný britský návod platí. Netrhejte rosliny bezhlavě po trsech. Sběr po méně listech je rozhodně bezpečnější.

Medvědí česnek, ocúny a konvalinky

Medvědí česnek vyrůstá z cibulky. Při trhání se listy oddělují hned nad úrovní půdy, proto byste museli cibulku vykopnout, abyste se mohli přesvědčit, že jde o medvědí česnek. Medvědímu česneku se daří dobře ve stínu a vlhku ve velkých skupinách. Jeho listy jsou řapíkaté, lesklé, měkké a vyrůstají ze země nebo přízemí. Jejich bílé květy jsou dobře rozpoznatelné a pokud si nejste sběrem jisti, počkejte až na dobu jejich květu.

Konvalinky raší obvykle později, proto je záměna méně pravděpodobná. Jejich listy jsou široce kopinaté, tuhé a obvykle vyrůstají dva proti sobě ze stopky, což je u česneku jinak. Květy jsou silně vonné, zvonečky zavěšené na stonku vyrůstajícím z oddenku.

Ocúny rostou spíš jednotlivě, listy mají lysé přisedlé a šířka kopinatého listu může být různá. Prozradí je fialkové trubkovité vonící květy, které se tvoří až na podzim, což je patrné už z názvu jesenní. Ocúny vyrůstají z hlízy.

Související články