Zdroje: pestujme.cz, cs.wikipedia.org, www.medicalnewstoday.com

Léčbu oparu neodkádejte ani o pár hodin

Použití různých přípravků, ať už farmaceutických nebo těch domácích není v případě oparů ten nejzásadnější krok. Opary je třeba léčit okamžitě. Rychlost, s jakou se začnete léčení oparu věnovat, je zcela zásadní a má obrovský vliv na průběh. Opar, který se většinou tvoří nejčastěji okolo nebo přímo na rtu, dobře poznáte po citu a pamatujte, že ať už použijete cokoli, udělejte to hned.

Opar na ústech trápí celý život

Herpes simplex čili jednoduchý opar je onemocnění, které si lidé v sobě nesou celý život, pokud byli jednou infikováni. Kapénkami nebo dotykem se virus šíří z člověka na člověka, a pak také v okolí původního výskytu. Z tohoto důvodu není důležité jen léčení, ale také maximální dodržování hygieny a nedotýkání se oblasti, která protivně svědí, pobolívá či pálí. Opary většinou zmizí samy zhruba po 12 dnech. Fáze tvorby puchýřku, prasknutí i hojení stroupku jsou nepříjemné i bolestivé, a proto se lidé snaží bojovat s opary všemi možnými a dostupnými prostředky. Víte, které už máte doma?

Léčba oparu po staru

Naše předky trápil opar na ústech stejně jako nás a všemožně se snažili zničit jej ještě v zárodku, případně nenechat jej šířit. Používali dobře známá antivirotika, jejichž účinky jsou známé po generace. Oparům čelili česnekem, cibulí a medem, případně citronem. Není divu. Dnes již dobře víme, že česnek a cibule mají nejen antibakteriální a antiseptické účinky, ale také anitvirotické. Med se dříve používal jako tekutý obklad, jelikož postupně uvolňuje peroxid a zároveň brání přístupu vzduchu a dalším bakteriím do rány. Při použití na kůži navíc dobře zakryje postiženou pokožku, na niž působí.

Jaké kouzlo používaly naše báby na opary?

Jednoduchou pastu vyrobíte za pomocí hmoždíře, anebo česnek a kousíček cibule propasírujte. K jednomu stroužku česneku, vmíchejte stejné množství cibule a lžičku medu. Dobře promíchejte a malým množstvím potírejte opar. Tuto pastu můžete používat na místo, kde cítíte tvorbu oparu, na puchýřek i hojící se stroupek. Nikdy nezvyšujte poměr česneku a cibule. Jsou opravdu velmi agresivní a silná koncentrace může kůži i popálit.
K úlevě a zároveň dezinfekci pomohou také bylinky, jako jsou máta, šalvěj nebo meduňka. Uvařte silný odvar a na místo přikládejte obklady namočené ve vychladlé tekutině.