Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Vyskytuje se převážně ve Středomoří, v Malé a Přední Asii a na Kanárských ostrovech. Bodlákovitá rostlina má velké fialové květy a bodlinaté listy s výraznými bílými žilkami. Podle legendy je zabarvilo mléko Panny Marie. Díky svému vzhledu se rostlině také přezdívalo Kristova koruna.

Účinné látky ostropestřce

Semena ostropestřce, která se k léčbě využívají, jsou z 30 % tvořeny bílkovinami a z dalších 30 % rostlinnými oleji. Především směsí kyseliny linolové, olejové a dalších nenasycených mastných kyselin. Obsahují také aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamín E. Nejúčinnější látkou je nerozpustný silymarin. O silymarinu extrahovaném z ostropestřce mariánského je známo, že má antioxidační, antivirové a protizánětlivé vlastnosti.

Ostropestřec - účinky

V tradiční medicíně se semena ostropestřce používala k léčbě poruch jater a žlučníku, k podpoře produkce mateřského mléka, k prevenci a léčbě rakoviny a dokonce k ochraně jater před hadím uštknutím, alkoholem a dalšími jedy z okolního prostředí.

Vědecky podložené účinky ostropestřce mariánského

Díky tomu, že je tato bylina používaná již tisíce let, dostala se do hledáčku vědců. Zde jsou 4 studiemi podložené výhody ostropestřce mariánského.

1. Ostropestřec chrání vaše játra

Extrakt z ostropestřce může pomoci chránit játra před poškozením způsobeným nemocí nebo otravou, a to při krátkodobém i dlouhodobém vlivu látek, jako jsou drogy nebo alkohol. Snižuje také zánět jater, prodlužuje délku života lidí s cirhózou a potlačuje vznik žlučových kamenů.

Související články

2. Může zabránit nemocem stáří

Bylina má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Ve zkumavkách a studiích na zvířatech bylo prokázáno, že silymarin zabraňuje oxidativnímu poškození mozkových buněk, ke kterému dochází v průběhu stárnutí. To by teoreticky mohlo zpomalit projev Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Výzkum na lidech však proveden zatím nebyl.

3. Ostropestřec chrání kosti

V experimentálních studiích bylo potvrzeno, že ostropestřec stimuluje mineralizaci kostí a potenciálně chrání před úbytkem kostní hmoty. To by mohlo pomoci při prevenci a oddálení úbytku kostní hmoty u žen po menopauze.

4. Může zvýšit produkci mateřského mléka

Randomizovaná kontrolovaná studie z roku 2008 zjistila, že matky užívající 420 mg silymarinu po dobu 63 dnů produkovaly o 64 % více mléka než matky užívající placebo. Předpokládá se, že ostropestřec napomáhá ke zvýšení produkce hormonu prolaktin.

Jak ostropestřec užívat

Nejúčinnější je přímá konzumace nadrcených semen. Účinné látky se totiž rychle a dokonale vstřebají. Dalším benefitem je, že slupky ze semen pomáhají k pročištění trávící soustavy. Semena ostropestřce je nejlepší čerstvě nadrtit v kamenné nádobě přibližně na velikost zrnek písku, poté dávku sníst a zapít dostatečným množstvím vody. Nadrcená semena však můžete zamíchat i do jogurtu, ranní kaše, smoothie, džusu nebo kefíru. Doporučená denní dávka je 3-4 g čtyřikrát denně, 45 minut před nebo po jídle. Na začátku kůry se doporučuje dávku zdvojnásobit. Deset dní tak můžete užívat 4x denně 2 čajové lžičky nadrcených semen. Dalších deset dní konzumujte standardní dávku semen. Poté kůru přerušte. V případě potřeby ji po několika týdnech opět zopakujte. Kůru můžete absolvovat dvakrát až třikrát ročně.

Čaj z ostropestřce

Pokud si chcete připravit nápoj z ostropestřce , buďte opatrní. Nadrcená semena nezalévejte vodou, který překročila 40 °C. Při vyšší teplotě se znehodnocuje účinná látka silymarin. Čaj si tedy můžete připravit tzv. za studena. Denní doporučenou dávku semen namelte nebo nadrďte, nasypejte do konvičky a zalijte je vlažnou vodou. Louhujte nejlépe přes noc. Nálev nepřecezujte.

Zdroj: www.healthline.com, www.mojemedicina.cz