Zdroje: dailyhealthpost.com, ceskozdrave.cz

Jsme národ pivařů

Myslíte, že o pivu víte všechno, protože prostě jsme pivní národ a s pivem máme zkušenosti jako nikdo jiný? Pití piva, stejně jako jiného druhu alkoholu, nemusí být vůbec problém. Jak jistě tušíte, vše je nejen o míře.

I když složení piva samozřejmě ovlivňuje naše tělo, a to i třeba pozitivně, nedá se skutečně tvrdit, že je zdravé. Obecně vzato alkohol zdravý není a souvislost mezi konzumací alkoholu a rakovinou se už zkoumá několik desítek let. Nadměrná konzumace piva a alkoholu má prokazatelně vliv na rozvoj rakoviny prsu a jater.

Přesto však odpověď na otázku zdravotních rizik spojených s konzumací alkoholu není v žádném případě jednoduchá. Podle dr. Philipa J. Brookse, který se tímto tématem intenzivně zabývá, moderní výzkumy potvrzují karcinogenní účinky etanolu, ale k přesnému pochopení je třeba dalšího bádání.

Doporučenné množství piva je pro ženy nižší

V každém případě jde také o množství. Má se za to, že ženy mohou konzumovat denně dvě třetinky, což znamená že půl litrová láhev či plechovka nepředstavuje rizikové množství. Konzumace piva však většinou nezůstává u jednoho půl litru.

Pokud však dokážete nepřekročit denní doporučené množství, pak se nemusíte obávat neblahých důsledků nadměrné konzumace, která se projevuje nejen na stavu jater, ledvin, srdce, ale také na kalorickém příjmu, a tudíž i možnému přírůstku na váze.

Pivo je i nutričně zajímavé

Pivo na druhou stranu posiluje kosti, má protizánětlivé účinky, napomáhá lepšímu vzhledu a hojení kůže, prospívá za určitých okolností i srdci.

Odborníci však varují, že pozitivní účinky nad těmi negativními rozhodně nepřevažují, a proto není možné pivo považovat za skvělý doplněk zdravého životního stylu. Ač nejde zdaleka o nejhorší druh alkoholu, nedá se ani tvrdit, že by byl zdravý. Proto všeho s mírou!

Malé množství piva konzumované denně ženské tělo za měsíc nepoškodí, ale ani nezajistí krásu a zdraví.

Související články