Rozpraskané paty jsou nejen nepěkné na pohled, bývají také často hodně bolestivé. Velmi často bývají příčinou kožní potíže, jako je například plísňové onemocnění. To se projevuje zarudlou a loupající se kůží, svěděním a praskáním. Na vině mohou být i atopický ekzém nebo lupénka. Vaše první kroky by měly směřovat k dermatologovi, který určí, o jaký kožní problém jde, a doporučí vhodnou léčbu. Obecně platí se často přezouvat, nosit obuv z kvalitních materiálů a nohy pravidelně promazávat krémem.

Více tekutin

Možná vás to překvapí, ale paty mohou praskat i proto, že málo pijete. Dehydratace se projevuje právě na kůži, která je extrémně suchá, napnutá a začíná i praskat. Zvyšte příjem tekutin a zcela vynechejte alkohol a sladké nápoje, na čas se vzdejte i kávy.

Nízké prokrvení

Chodidla a paty bývají rozpraskané také z důvodu nedostatečného prokrvení. To může být způsobeno zúženými cévami v případě, že trpíte aterosklerózou. Vážným onemocněním je i cukrovka, kdy hrozí i diabetická noha. Sledujte svůj zdravotní stav pozorně.

Nadměrná zátěž

I když je kůže na patách poměrně silná a odolná, když je extrémně zatěžovaná, popraská. Zejména v případě, že o paty a chodidla nepečujete a trávíte dlouhé hodiny stáním či hodně chodíte. Patám rozhodně neprospívá ani obezita, v nohách se hromadí krev, jsou nateklé, přidává se pocit těžkých nohou i časté brnění. Zkuste více odpočívat s nohama ve zvýšené poloze, nechte si namasírovat chodidla, připravte si relaxační koupel. Shoďte také přebytečná kila.

Štítná žláza

Někdy může suchá kůže na chodidlech signalizovat potíže se štítnou žlázou, zejména její sniženou funkci a hormonální nerovnováhu. Může se přidat také únava, pocit studených nohou a změny váhy. Pokud váš lékař vyloučí vážnější onemocnění, pravidelně o chodidla pečujte, a to návštěvou pedikúry, doma je pravidelně promazávejte, masírujte a dopřávejte si relaxační koupel s bylinkami.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.healthline.com