Zdroje: www.eotazky.cz, www.prozeny.cz

Potraviny na vaší straně v boji proti rakovině

Rakovina patří k velmi zákeřným chorobám, které se nevyhýbají ani těm, kteří žijí velmi zdravým životním stylem. Nicméně zlozvyky a špatné stravovací návyky přímo souvisí s různými druhy rakovin a podstatně zvyšují riziko onemocnění.

Potraviny jsou často vyzdvihovány pro své antioxidační účinky a jako prevence vzniku rakoviny. Mnohé jsou také zkoumány vědci pro účinky, při již propuklém onemocnění a zde nutno dodat, že v takovém případě rozhodně není možné spoléhat pouze na léčbu těmito potravinami. Rozhodnete-li se užívat tyto konkrétní potraviny, které se jeví jako účinné, určitě tak učiňte ve formě doprovodné léčby k té, kterou vám doporučí lékař.

Nejvýznamější plodiny působící proti rakovině

Které zcela běžné suroviny mají protirakovinné účinky? Mezi ty nejvýznamnější patří těchto osm:

Zdroj: Youtube

Pestrý výběr nejzdravějších plodin

Je to všechno? Určitě ne. Také mnohé další potraviny, jsou studovány pro své protirakovinné účinky, a kromě již zmíněných, jsou to celé skupiny plodin, které jistě znáte.

K těmto potravinám patří také brokolice díky sulforafanu, který může pomoci při prevenci některých druhů rakoviny, jako jsou rakovina prsu, plic a prostaty. K protirakovinným se počítají také všechny zelené listové a košťálové zeleniny.

Mrkev obsahuje karotenoidy, které jsou spojovány s prevencí rakoviny prsu, plic a dělohy. Mrkev, ale také další oranžové plodiny, kam patří i dýně, sladké brambory nebo citrusy, jsou považovány za druhy působící proti vzniku rakoviny.

Borůvky jsou významné obsahem antokyanů, které mohou pomoci při prevenci rakoviny děložního čípku, tlustého střeva a plic. Podobně jsou na tom také ostružiny a další bobuloviny, které jsou spojovány s prevencí rakoviny tlustého střeva, dělohy a jícnu.

Kurkuma obsahuje kurkumin, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při prevenci rakoviny prsu, plic, jater a slinivky břišní. Nejen kurkuma, ale i řada dalších čerstvých i sušených bylin je protirakovinotvorná.

Mezi často zmiňované nápoje preventivně působící proti rakovině patří také zelený čaj, ale také červené víno. Barvivo v modrých hroznech totiž obsahuje resveratrol, který má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva.

Související články