Zdroje: www.everydayhealth.com, www.healthline.com

10 pravidel zdravého hubnutí

Nejen ženy nad 50, ale v podstatě všichni, kdo se snaží zhubnout, udržet si váhu nebo prostě žít zdravě, by měli mít právě těchto několik pravidel v malíčku. Naše hubnutí nebo přibírání není totiž jen otázkou jídla. Je to jednoznačně patrné právě v období, kdy jen pohledem na jídlo máte pár kil navíc a ani nevíte proč. Za takovým přibíráním bývá nejen stáří, ale také stres, nedostatek spánku nebo třeba hormonální problém. Tato pravidla se však připomínají ženám po padesátce, neboť právě v této době se nejčastěji potýkají ženy s menopauzou i skokovým tloustnutím.

Pravidla hubnutí aneb nač nezapomenout

Teď už ale honem k tomu, nač je dobré myslet.

  • Nebojte se toho, co vám ukáže váha, ale zároveň není nutné se demotivovat tím, že byste každé ráno stála na váze. Navíc skutečné změny na váze nelze vysledovat z každodenního vážení. Optimální je stoupnout na váhu jednou za týden. Každodenní vážení dává smysl jen při striktní dietě a tréninku s koučem, který na základě výsledků vyhodnotí váš progres. Nebojte se oslovit kouče, je to člověk na vaší straně, který vám nejen poví, co a jak, ale také vás podpoří.
  • Věnujte čas výběru kvalitních potravin a zdravému jídelníčku. Snižujete kalorický příjem postupně jen po dvou stech kaloriích. Čím větší nároky a skoky v energetickém příjmu, tím menší pravděpodobnost, že takovou dietu dlouhodobě zvládnete.
  • Zapisujte si, co jíte a pijete, jen tak budete mít přehled. Užívejte si vědomě jídlo a pití, vybírejte si lepší a zdravější alternativy, které vám chutnají. Užijte si je a nenechte se rozptylovat.
  • I když jsou bílkoviny důležité, rozhodně nemusejí být každý den živočišné. Udělejte si jeden den v týdnu bezmasý. Redukujete tím živočišné tuky, kterých je běžně v jídelníčku dostatek.
  • Zařaďte do svého programu pohyb, respektive posilování. Nemusíte zvedat činky, ale záměrně trénujte svalstvo celého těla, neboť už po 40 začíná pozvolna ochabovat. Soustřeďte se na sporty a aktivity, které vás baví, ať u nich vytrváte.
  • S lékařem proberte veškerá léčiva, která užíváte. Některá farmaka mohou přímo ovlivňovat váš metabolismus.
  • Nechejte si vyšetřit štítnou žlázu, ale také zjistěte, zda je pro vás vhodné medikamenty ovlivnit hladinu hormonů, které právě v menopauze tělo přestává produkovat. Doplňte vitaminy a minerály, pokud je to vhodné.
  • Nezapomeňte však dostatečně relaxovat i spát. Stres ovlivňuje tělo dramaticky, brzdí nebo zcela znemožňuje redukci váhy i kvalitní život. Večer omezte příjem kalorií v potravě i nápojích.
  • Buďte pozitivní a nenechte se příliš ovlivnit nezdary. Každá změna se počítá, zdravější jídelníček ovlivňuje váš organismus, spánek je nesmírně důležitý, i když nehubnete, zdravotní stav a léky je třeba konzultovat pravidelně s odborníky. Buďte pyšní na každou malou změnu k lepšímu. Pokud vás to podpoří, zkuste si najít parťačku, která do toho půjde s vámi.

EXTRA TIP: Přerušovaný půst

Pokud vás zajímá, jak na přerušovaný půst? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Jak rozhodně nehubnout

Existuje několik důvodů, proč by ženy nad 50 let neměly nerozvážně zahajovat drastické diety nebo extrémní cvičební režimy. Za prvé, metabolismus se s věkem obvykle snižuje, což znamená, že tělo spaluje kalorie pomaleji. To může ztížit hubnutí. Za druhé, starší ženy mají často složitější zdravotní stav, a proto by měly mít více ohleduplný přístup ke změnám stravovacích návyků a fyzické aktivity, aby se minimalizovaly rizika pro zdraví. Místo toho by se měl klást důraz na zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, pravidelnou fyzickou aktivitu a péči o celkové zdraví a pohodu.

Související články