Zdroje: www.recepty.cz, www.jimejinak.cz

Nahraďte přílohy zeleninou

Naučte se připravovat zdravější verze příloh. Podobají se těm klasickým, ale jsou mnohem zdravější. Jsou vážně dobré a ocení je nejen ti, kteří se snaží zhubnout. Jakými chutnými alternativami nahradit přílohy?

Hned na začátek je nutné říci, že nejde o přílohy, které vypadají či chutnají stejně jako zmiňovaná rýže a další. Opravdu to tak není. Mnohem jednodušší je, říct si po pravdě, že jde prostě o zeleninu, která nám může přílohu nahradit, ale nesnažíme se ji kamuflovat. Tyto jednoduché způsoby úpravy jsou velmi chutné, a přitom nejde o klasický salát.

Jaké alternativy příloh nabízí zelenina?

Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se na video od Katy Blažčíkové, kde autorka říká i názorně ukazuje, jak tyto přílohy připravuje:

Zdroj: Youtube

Zdravější nudle i rýže

Nahrubo nastrouhaný nebo nasekaný květák na způsob rýže je na tom docela podobně jako špagety. Jednoduše jej připravíte na hrubém struhadle, pokud máte po ruce sekáček nebo robota se struhadlem určitě jej využijte. Kousíčky květáku strukturou nahradí rýži a díky jemné chuti květáku se tato zeleninová rýže nebije s omáčkami či dalšími potravinami.

Cuketové nudle nebo špagety jsou báječná věc a velmi baví i děti. Cuketa je nevýrazná až mdlá proto rozhodně nevadí, když ji dochutíte klasickou omáčkou nebo jen masem a sýrem. Stejně tak jako zmiňuje autorka videa, rozhodně doporučujeme použití speciálních škrabátek na řezání krásných jemných špaget či jemných hranolků, jestliže vás tato příloha zaujala a hodláte si takovou přílohu připravovat často.

Nahraďte brambory celerem, květákem nebo dýní

Katy sice doporučuje dýňovou kaši, ale také květák lze jednoduše připravit stejně jako dýni. Obé je nutné očistit a připravit v páře nebo povařit. Pokud je vám líto nutričních látek, které zůstanou ve vodě, použijte ji jako základ polévky či omáčky. Jídlu dodá chuť i vitaminy a minerály.

Také zeleninová kaše může být dochucená kouskem másla, aby byla jemná a voňavá. Krémovost a použití mléka je zcela na vás. Někdo má raději přílohu podobnou pyré, jiný preferuje kaši co nejpodobnější bramborové klasice.

Za zmínku rozhodně stojí také dýňové nebo cuketové zelí. Které je také vynikající.

Hranolky z celeru jsou překvapivě chutnou alternativou bramborových hranolků. Ideální je však příprava jiná než smažením. Celerové hranolky sice na oleji normálně lze osmahnout, ale kouzlo zdravé přílohy tím trochu vyprchá. Máte-li možnost, hranolky pečte nebo použijte horkovzdušnou fritézu, ve které se používá jen nepatrné množství oleje.

Související články