Zdroje: www.dailymotion.com, www.prozeny.cz, styl.magazinplus.cz, globe24.cz, www.dailymail.co.uk, lékařka Sally Daviesová

Zatímco jsme všichni nadšeně věřili, že sklenka vína nám prospívá a omlouvali jsme to tím, že „červené víno je dobré na krev“, bílé víno zase, zejména jako střik, na hubnutí, věda šla jiným směrem. Lékařka Daviesová totiž prokázala v mnoha videích, jež jsou dostupná na YouTube pod jejím jménem, že sklenka vína denně nám nejen neprospívá, ale dokonce nám dokáže i ublížit.

Zdroj: Youtube

Strašák Sally Daviesové

Podle Sally Daviesové může dokonce ne přímo sklenka červeného vína, ale jeho větší množství denně způsobit zhoubné nádory. Riziku jsou vystaveny více ženy. Daviesová tvrdí, že neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu. Jak to ale je? Není vše způsobeno jen tím, že je tato britská lékařka zapřisáhlou odpůrkyní jakéhokoli alkoholu?

V pořadu pro BBC tehdy Daviesová uvedla, že si lidé musejí uvědomit skutečnost, že existuje prokazatelné spojení mezi alkoholem a rakovinou. "Není pochyb, že čím víc pijeme alkohol, tím větší nebezpečí výskytu rakoviny hrozí," varuje Daviesová, a přitom tvrdí, že pokud lidé vypijí méně než 14 jednotek týdně, ocitají se ve skupině "nízkého rizika".

"Každým rokem je v Británii diagnostikováno 20 000 nových případů rakoviny, jejímž základem je pití alkoholu. Musíme důsledně dbát na to, aby si to veřejnost uvědomila, seznámila se s rizikem požívání alkoholických nápojů, podobně jako je nutné znát rizika spojená s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. Lidé musí mít možnost si zvolit a žít svůj život."

Babičky neměly pravdu!

Lékařka rovněž důrazně odmítla názor, že sklenka červeného vína denně má na organismus blahodárný vliv. "To je názor našich babiček, že sklenička červeného vína chrání naše srdce. Máme k dispozici výsledky opřené o lékařské a vědecké poznatky, ze kterých vyplývá, že lepší činnost srdce u mnoha občanů je důsledkem omezování kouření, kontroly cholesterolu a krevního tlaku. Rozhodně ne díky konzumaci vína," pokračuje Daviesová.

Bílé nebo červené?

Zatímco Daviesová by nás varovala před jakýmkoli alkoholem, existují i lékaři a vědci, jež se alkoholu v rozumném množství nebrání.

„Teorie o míře alkoholu, který tělu neublíží, jsou velmi podařené, řekl bych. Podle mého názoru ale platí i to, že důležitou částí našeho zdraví je i naše zdravá mysl. Takže já osobně bych se alkoholu zcela nevyhýbal, ale samozřejmě jej ani nedoporučuji. Jedna malá sklenka vína denně, a to jak červeného, tak bílého, nám ale jistě neublíží,“ tvrdí lékař Jaroslav Dohnák, který má bohaté zkušenosti i s léčbou alkoholově závislých. „Víte, ona závislost přichází až mnohem později a důvodem rozhodně není sklenička vína denně. Lidé, kteří k alkoholu sahají proto, aby se vyhnuli svým problémům, se alkoholiky stanou nikoli z jedné sklenky.“

Víno pro lepší paměť

Umírněné pití vína denně může zlepšovat krevní tlak a snižovat riziko srdeční příhody díky obsahu flavonoidů v hroznech. Jedna sklenka vína denně by rovněž mohla podpořit lidský mozek a paměť. A samozřejmě – přemíra alkoholu zase paměti naopak nepřidá.

Flavanoly, patřící mezi flavanoidy, totiž ochraňují srdeční cévy a zabraňují vzniku chorob, jako například Alzheimerova choroba.

A jak je to s hubnutím?

Obecně alkohol hubnutí nepomáhá, a není to tak ani u vína. „Přestože mě moje žena přesvědčuje o tom, že bílé víno, zejména střik, jí pomáhá hubnout, já si to nemyslím,“ směje se Jaroslav Dohnák. Víno, stejně jako každý alkohol, obsahuje kalorie, jelikož hroznový cukr také není nekalorický. Ale lidé, kteří pijí alkohol střídmě a s rozumem, nebývají obézní. Já jsem zastáncem toho, že sklenka vína přispěje k lepší náladě.“

Víno je dobré i pro diabetiky

Jak uvedla Naďa Slavíková pro ordinaci.cz, sklenka alkoholu denně je podle ní prospěšná, a to zejména pokud jde o kvalitní víno, jež snižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje riziko tvorby krevních sraženin a zpomaluje kornatění tepen. „Deci alkoholu po jídle dokonce prospívá i diabetikům. Pokud máte v pořádku játra, pak sklenka bílého vína nebo piva po obědě nemůže vadit. Dokonce doporučujeme pivo po jídle, samozřejmě v omezeném množství, tedy sklenku – zrychlí se trávení a játra začnou zpracovávat alkohol a nevyplaví tolik cukru do krve, což je dobré," říká edukační sestra Naďa Slavíková pro ordinaci.cz.

Pokud bychom hledali i jiné, další příznivé účinky vína, pak v nich obsažené třísloviny povzbuzují trávení, svědčí sliznici trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

Takže – na zdraví! Ať už červené, nebo bílé.