Skořice byla již v hluboké historii velmi cenným kořením a používala se nejen k dochucování pokrmů, ale také jako výborný zdroj důležitých látek pro zdraví člověka. Často se využívala při únavě a vyčerpání jako podpůrný lék za dob cholery, jako slabé antidepresivum a také jako účinné afrodiziakum. V čínské a ajurvédské lidové medicíně se používá více než 2 000 let. Do Evropy se skořice dostala díky křižákům za dob jejich válečných tažení.

Dva základní typy skořice

Skořice je i dnes součástí téměř každé domácnosti. Nejvíce se využívá k pečení, obzvlášť o Vánocích. Stejně tak je výborná do ovocných koláčů a jako posyp na kaše nebo ovocné knedlíky. Vybrat si můžete ze dvou druhů. První, cejlonská, má jemnější chuť a obsahuje menší množství nezdravého kumarinu, který ve větších dávkách může poškozovat játra a způsobovat i jiné další komplikace. Denně byste měli zkonzumovat maximálně 4 g skořice. Druhý typ, tzv.cassia skořice je méně kvalitní a o něco levnější.

Pojďte si uvařit skořicový čaj

Povařte 1 celou tyčinku skořice nebo 2 kávové lžičky mleté skořice ve 250 ml vroucí vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Pak nápoj přeceďte přes husté sítko či plátýnko do hrnku a přidat si můžete pár kapek citrónu a lžičku medu. Když si čaje uděláte víc, můžete jej popíjet přes den jako studený nápoj. A s čím vším vám zdravotně pomůže?

Skořice ochrání vaše srdce

Jedná se o koření, které i podle vědců podstatně snižuje rizika srdečních onemocnění. Nejen skořice, ale dokonce i med redukují hladinu nezdravého LDL cholesterolu a trihlyceridy, které se podílejí na vzniku některých kardiovaskulárních onemocnění. V obou případech jde o bohatý zdroj polyfenolových antioxidantů, jež pozitivně ovlivňují cirkulaci krve a zabraňují vzniku krevních sraženin.

Je vám nad 50 a začínáte mít problémy s váhou?

Pokud se vás tento jev týká, není nic jednoduššího, než si dopřát skořici pravidelně. Zrychluje totiž metabolismus a velmi účelně tak pomáhá s odbouráváním nadbytečného tuku. Při redukci pomáhá i fakt, že skořice se značně podílí na stabilizaci hladiny krevního cukru.

Studené ruce a nohy

V případě, že se vás týká tato potíž, popíjejte skořicový čaj pravidelně. Koření totiž výborně prohřeje celý organismus. Zároveň si výborně podpoříte imunitu, a nemusíte mít obavy z nachlazení a nežádoucích bakterií a virů.

Skořice je silný antioxidant stejně jako med

Pokud si čaj osladíte medem, zdvojnásobíte antioxidační účinek tohoto nápoje. Díky tomu budete své tělo aktivně chránit před volnými radikály, které poškozují buňky a často přispívají ke vzniku zánětů, nádorů, diabetu, očních chorob a podporují stárnutí a nabourávají imunitní systém. Ve skořici bylo odborníky rozpoznáno dokonce 41 různých sloučenin, které dokonale podporují zdraví.

Nejvýznamnější složkou skořice je tzv. cinnamaldehyd nebo (2E)-3-fenylprop-2-enal. Jedná se aldehyd, díky němuž má skořice svou typickou chuť a aroma. Zároveň se silně podílí na potlačování zánětů v těle. Skořice má také schopnost zpomalovat průběh Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

Zdroje: graduate.umaryland.edu, www.idnes.cz, www.zdravopedia.sk, www.healthline.com