To, že máte vysoký krevní tlak nemusíte vůbec poznat. Arteriální hypertenze ale zvyšuje riziko cévních onemocnění, může vést k selhání srdce i ledvin. Odhaduje se, že v České republice jí trpí 40 % pacientů ve věku 25 až 64 let a více než 70 % pacientů mezi 55 až 64 roky. „Můžeme říci, že s přibývajícím věkem roste výskyt vysokého krevního tlaku a s ním související riziko kardiovaskulárních chorob, mezi něž patří například mozková mrtvice nebo infarkt myokardu,“ zdůrazňuje MUDr. Pavel Poláček, kardiolog z kliniky Canadian Medical.

Krevní tlak

Srdce pumpuje krev 24 hodin, 7 dní v týdnu. Síle, kterou protékající krev působí na stěnu tepen, se říká krevní tlak. Výška tlaku závisí na stavu cév. Pokud jsou bez usazenin, srdce musí na „protlačení" krve vyvinout menší energii. Naopak, pokud musí vyvinout větší sílu, cévy se oslabují. Může dojít k jejich poškození a dokonce i protržení. Za normální tlak jsou považovány hodnoty kolem 120/80 mm Hg. Od hodnoty 140/90 mm Hg je tlak zvýšený. Vysoký tlak ukazují hodnoty od 160/100mm Hg.

Vysoký krevní tlak - příčiny

Mezi hlavní příčiny vzniku hypertenze se zařazuje obezita, nedostatek tělesné aktivity, nevhodné stravování, inzulínová rezistence, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, stres, ale také věk.

Projevy vysokého krevního tlaku

Často se vysoký krevní tlak, především u mladých lidí, nemusí vůbec projevit. Proto je považován za tzv. tichého zabijáka. Pacienti se však v pokročilém stádiu setkávají s bušením srdce i v klidovém stavu, závratěmi, bolestí hlavy, mravenčením prstů na rukou a nohou, mírnou zmateností, únavou a ospalostí.

Alternativní metody na snížení krevního tlaku

Existují různé metody, jak snížit vysoký krevní tlak pomocí „babských rad". Opatrně můžete zkoušet, zda vám daná metoda prospívá. Vždy, když se ale rozhodnete svůj tlak ovlivňovat jinak než léky, poraďte se se svým lékařem. Medikamenty nikdy nevysazujte bez jeho vědomí.

Související články

Zhubněte

„V počáteční fázi onemocnění byste měli kvalitněji a pravidelně jíst, pravidelně se hýbat a dostatečně odpočívat. Tyto tři faktory vedou ke snížení či udržení přiměřené hmotnosti,“ jmenuje MUDr. Hana Mojžíšová. Díky redukci hmotnosti může dojít také k výraznému zlepšení naměřených hodnot krevního tlaku.

Relaxujte

„Naučte se zvládat stres. Když jste ve stresu, krevní tlak vám prudce stoupne. Naučte se relaxovat. Jděte se projít, provádějte relaxační cvičení, jděte na zahrádku," radí MUDr. Pavel Šácha. Zkusit také můžete akupresuru a reflexní terapii.

Reflexní terapie

Reflexní terapie vychází z poznatku, že na všech zakončeních lidského těla existují reflexní plošky, jež odpovídají daným orgánům nebo oblasti těla. Zajímavostí je, že se samotná metoda vyvíjela na různých místech zeměkoule současně. Reflexní terapii používali v Číně, Indii i ve Vietnamu. Zároveň ji dodnes používají také Indiáni Severní Ameriky. Díky reflexní terapii můžete snížit vysoký krevní tlak do několika minut.

Trik na snížení tlaku

Existuje několik bodů na lidském těle, které pomáhají tlak srovnat a hojit rány v těle.

Masáž dvojbříškového svalu

Jemným masírováním od shora dolů aktivujte linii od ucha po střed klíční kosti. Příliš netlačte. Masáž proveďte desetkrát na každé straně krku. Ve druhém kroku masírujte sval nad klíční kostí v oblasti, kde tvoří oblouk. Místo třete 1 minutu na každé straně.

Masáž bodu GB 20

Tuto masáž můžete provádět kdykoli během dne. Ruce si spojte za hlavou tak, aby palce směřovaly směrem dolů a dotýkaly se zadní části hlavy, těsně pod lebkou, malých prohlubních na obou stranách krku. Palci mírně tlačte tak, aby to bylo příjemné a nezpůsobovali jste si bolest.

Masář bodu Hegu

Nejdřív si najděte tento reflexní bod. Roztáhněte na libovolné ruce palce a ukazováček. Uvidíte malý vystupující sval, který má tvar trojúhelníku. Palcem druhé ruky jeďte pomalu po tomto svalu, až narazíte na jeho konec. Tam zatlačte. Bod masírujte 5-10 minut.

Další tipy uvidíte ve videu.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.hypertension.cz, www.prozeny.cz, www.alternativnimedicina.cz/nemoci, www.alternativnimagazin.cz/snizte, www.inner-alchemy.eu