Zdroje: www.lifehack.org, www.bezhladoveni.cz
Hubnutí po 50 není jen o jídelníčku
Ač je toto období časem velkých změn ženského těla, i mužský organismus se začíná chovat jinak. Nedochází sice k tak dramatickým změnám jako u žen, nicméně malými krůčky i u pánů dochází k poklesu produkce hormonů, úbytku svalové hmoty i zvýšené nutnosti doplňovat tekutiny.
Nicméně i v tomto období je možné hubnout. Jde to hůř než před lety, metabolismus snahy o redukci váhy ztěžuje, ale to by vás nemělo demotivovat. I malé a dlouhodobé změny k lepšímu jsou dobré nejen pro vaše hubnutí, ale také funkčnost organizmu i lepší pocit. Ač je stárnutí samozřejmě zcela přirozené a nevyhnutelné, neházejte flintu do žita. Právě nyní máte dost energie ke změnám v životním stylu, které významně přispějí ke zdraví v budoucích dekádách.
Co doporučují odborníci, je dnes dobře známé. Věnujte pozornost tomu, co jíte a pijete, ale také pohybu a rozhodně i odpočinku, které jsou neméně důležité.
Podívejte se, co říká o svém hubnutí Anna z kanálu „anshule". I když jí rozhodně není 50, správně upozorňuje na to, že strava by měla být pestrá a není vhodný ani absolutní zákaz určitých potravin. Mluví o odpočinku i pohybu a vypichuje udržitelnost a praktičnost:
Jak může vypadat váš jídelníček?
Vyvážený jídelníček na týden vlastně není nic zázračného. Volte jídla kvalitní a výživná, snídaně není nutné nijak omezovat, ale vyhýbejte se zbytečným cukrům, obiloviny vybírejte. Obědy by měly být syté a chutné, svačiny jsou ve znamení mléčných výrobků a ořechů, večeře si naplánujte lehčí, spíše zeleninové.
Den 1.
Snídaně: Celozrnný žitný chleba s tuňákovou pomazánkou a zeleninou
Oběd: Rizoto s celozrnnou rýží
Večeře: Hovězí vývar se zeleninou a pohankovými nudlemi
Den 2.
Snídaně: Jáhlová kaše s jablkem, skořicí a ořechy
Oběd: Toasty s guacamole a volským okem
Večeře: Zeleninová krémová polévka
Den 3.
Snídaně: Celozrnné pečivo, zelenina a vejce dle vašich preferencí
Oběd: Brokolice na vámi zvolený způsob, s česnekovým či jogurtovými dipem, troškou sýra nebo na mozeček.
Večeře: Hummus s mrkví a celerem nebo pečenými paprikami v olivovém oleji.
Den 4.
Snídaně: Pohanková kaše, jáhly či chia pudink s ovocem
Oběd: Zeleninová čína s rýží
Večeře: Hovězí steak se zelenými fazolkami
Den 5.
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s krůtí či kuřecí šunkou, zelenina
Oběd: Pstruh nebo jiná i mastnější ryba s přílohou z brambor
Večeře: Zeleninový salát se zálivkou z tahini
Den 6.
Snídaně: Ovesné lívance s lesním ovocem nebo ovesno mléčný nápoj s ovocem
Oběd: Dušené nebo grilované kuřecí maso se zeleninou a rýží
Večeře: Zeleninový salát s quinoou
Den 7.
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s lososem a zeleninou
Oběd: Pečená zelenina s mozzarellou a kousek pečeného kuřete
Večeře: Vařená červená řepa se sýrem nebo tvarohem
Nezapomeňte, že saláty si zaslouží dobrou zálivku. Naučte se používat oleje, citron, tahini, koření, česnek a hořčici. Vykouzlíte z nich skvělé dresingy.
Dopřejte si i svačinu
Podle potřeby doplňte jídelníček také o svačiny. Ať už je zařadíte mezi jídla v jakoukoli denní dobu, nepřejídejte se a upřednostňuje mléčné výrobky, ideálně zakysané. Na svačinu si dejte také ovoce, semínka a ořechy. Můžete také připravit zeleninovou nebo ovocnou 100 % nedoslazenou šťávu.