Zánět průdušek neboli bronchitida je poměrně časté onemocnění, které postihuje průdušky neboli systém trubic, jenž vede vzduch z průdušnic do plic. Je způsobený většinou virovou nebo bakteriální infekcí a dokáže potrápit hlavně v podzimních a jarních měsících. Akutní zánět průdušek trvá většinou týden až deset dní, v některých případech může přejít až do chronického stadia. Začíná jako běžné nachlazení, postupně se přidají zvýšené teploty a kašel, celková únava, bolest v krku či chrapot. Kašel je zpočátku suchý, později se vytváří hleny. Pokud teplota neustupuje a celkový stav nemocného se horší, je nezbytné vyhledat lékaře, protože hrozí nebezpečný zápal plic, a to zvláště v případě malých dětí a starších lidí, případně lidí s onemocněním srdce a plic.

V případě, že je celkový stav stabilní, nebo jako doplněk léčby předepsané lékařem, je možné využít i osvědčené domácí postupy, které dokážou nemocnému výrazně ulevit. V prvé řadě je však vždy potřeba klid na lůžku a zvýšený příjem tekutin. V pokoji, kde je nemocný, by měl být čerstvý a dostatečně vlhký vzduch, protože suchý vzduch může dráždit ke kašli. A jaké domácí přípravky můžete k léčbě zánětu průdušek použít?

Osvědčeným pomocníkem jsou léčivé čaje a nápoje. Na to je výborný zázvor, který působí protizánětlivě a posiluje imunitu a pomáhá na dusivý kašel. Do zázvorového čaje pro zvýšení účinku přidejte trochu pepře a med. Dva hrníčky denně vašim průduškám značně uleví.

Stejně působí i přírodní antibiotikum česnek. K léčbě zánětu průdušek ho naše babičky používaly následujícím způsobem: oloupejte tři stroužky česneku a nakrájejte je na drobné kousky. Odměřte si množství mléka do větší sklenice, do mléka dejte česnek a přiveďte k varu. Po krátkém varu nechte vychladnout, přeceďte a teplý nápoj vypijte na noc.

Podobně lze použít i protizánětlivou kurkumu, stačí jedna čajová lžička kurkumy v prášku do větší sklenice mléka, nápoj přivést k varu a nechat vychladnout. Pijte dvakrát až třikrát denně, ale pozor, tento recept není vhodný pro lidi s žaludečními vředy nebo žlučníkovými kameny. Obecně také platí, že recepty s palčivými složkami nejsou určené pro malé děti, pro které by mohly být až příliš ostré a dráždící.

Inhalace neboli lidově napařování je také velmi účinnou metodou léčby zánětu průdušek. Stačí naklonit se nad misku s převařenou horkou vodou s hlavou zakrytou ručníkem a inhalovat páru. Do vody přidejte pár kapek eukalyptového oleje, který působí antibakteriálně a pomáhá rozpouštět hleny v dýchacích trubicích. Velmi podobnou službu vám udělá i olej z australského čajovníku.

Pomáhá také olejový zábal. Zahřejte olivový olej, případně můžete použít i vepřové sádlo. Do horkého tuku namočte dostatečné množství vaty, a jakmile teplotu obkladu snesete, přiložte na hrudník, převažte potravinářskou fólií a šálou nebo plenou a nechte působit přes noc. Do olivového oleje můžete přidat i pár kapek již zmíněného eukalyptového oleje. Teplý zábal uleví bolavým průduškám a usnadňuje odkašlávání. Obklad je možné úspěšně použít i u dětí, jen je potřeba dát pozor, aby nebyl pro dětskou pokožku příliš horký.

A pokud tyto metody doplníte ještě kloktáním slanou vodou v poměru 1 čajová lžička soli na dvě deci teplé vody, zánět průdušek nebude mít šanci.

Zdroje: electropiknik.cz, www.mojelekarna.cz, www.prevenar.cz