Hubnutí po padesátce a v období menopauzy se stává pro ženy poměrně náročným úkolem, a málo z nich se svému tělu přizpůsobuje. V těchto letech si musíte uvědomit, že i vaše tělo se mění, a proto původní návyky nemusejí být tou správnou volbou při hubnutí. Už nezáleží na počítání kalorií, jelikož to, jestli zhubnete, ovlivňují především hormony.

Mylné počítání kalorií

Jak už bylo řečeno, tak nyní již není důležité držet drastickou dietu. Váš metabolismus se zpomaluje, což má za následek ukládání tuků a některé potraviny to mohou ještě podporovat. Zkuste se na konzumaci jídla podívat z jiné stránky. Záleží nejen na množství, kolik toho sníte, ale i na kvalitě kalorií, které jíte.

Vyhýbáte se tučným výrobkům

Co a jak jíst v menopauze, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Možná jste si myslely, že konzumací tuku se tloustne a konzumací potravin s cholesterolem se cholesterol zvyšuje. Tuk je ale ve vašem případě rozhodující, zda se v těle začnou utvářet záněty či nikoliv. V nízkotučných výrobcích je tuk nahrazen chemikáliemi a éčky, které vašemu tělu moc neprospívají. Přidejte proto do své stravy zdravé množství tuku a vyvarujete se tak několika zdravotním neduhům, včetně neúspěšného hubnutí.

Nedostatečný přísun vody

Dodržujete pitný režim? Pokud ano, pak v jaké podobě? Abyste podpořili hubnutí, je důležité vypít denně asi 2 litry vody, ne však slazených nápojů. Dostatečný pitný režim vyplaví z těla toxické látky, které se během hubnutí uvolňují.

Nemáte pravidelné stravování

Trpět hladem, abyste zhubly, je nesmyslné. Pokud si dáte oběd a až do večera nic, tělo na to zareaguje jako na krizovou situaci a začne si tuky ukládat. Mezi snídaní, obědem a večeří zařaďte také svačiny. Malou svačinku jezte po 3–4 hodinách, čímž se metabolismus zrychlí.

Dostatek pohybu hraje velkou roli

I když větší podíl na úspěchu hubnutí má vyvážená a pestrá strava, pohyb k tomu také patří. Nevadí, když nemůžete dělat všechny cviky, pokud vás bolí klouby nebo část těla. Zaměřte se na trénink zbytku těla. Každý cvik se počítá!

Jídlo příliš hltáte

Nechte si na oběd dost času a nezhltněte celou porci za 10 minut. Žaludek se ozve teprve po 20 minutách, že je plný. Pokud tedy jíte moc rychle, sníte toho mnohem víc, než když byste jedli pomalu. Jídlo si vychutnávejte, každé sousto několikrát přežvýkejte a nenechte se u jídla ničím rozptylovat.

Nevzdávejte hubnutí po týdnu

Nemůžete očekávat, že bude požadovaný výsledek vidět za pár dnů. Poctivé hubnutí, které opravdu vydrží, trvá i několik měsíců. Motivovat vás může třeba cíl 1–2 kila za měsíc. Malé krůčky vedou k velkým změnám, a proto to chce v hubnutí hlavně trpělivost!

Jíte hodně ovoce

Nic by se nemělo přehánět, a to platí také při konzumaci ovoce, jelikož obsahuje mnoho fruktózy, tedy ovocného cukru. Hlídejte si proto hodnoty glykemického indexu, který udává rychlost zvednutí hladiny krevního cukru glukózou. Doplňujte ovoce třeba tvarohem, jenž hodnotu glykemického indexu sníží. Vyvarujte se časté konzumace banánů nebo hroznů, které mají z ovoce nejvyšší hodnotu obsahu cukru.

Příliš energie v alkoholu

Je všeobecně známo, že alkohol není dobrý pomocník při hubnutí. Tělo se soustředí na jeho odbourání, přičemž blokuje spalování ostatních živin, které se následně ukládají jako tuk. Pokud máte na každodenním pořádku jednu skleničku vína nebo piva, pak s hubnutím rozhodně nepočítejte. Po alkoholu také dostanete rychleji hlad.

Jste přetížení stresem

Pokud jste příliš často ve stresu, pokuste se relaxovat a myslet na něco jiného. Stres totiž začne produkovat v těle více adrenalinu a kortizolu, pozastaví činnost trávicího systému. Při dlouhodobém stresu se ukládají tuky v oblasti břicha a viscerální (mezi vnitřními orgány), čímž se zvyšuje krevní tlak vytváří se i mnoho dalších zdravotních problémů.

Zdroje: eshop.alfafit.cz, zij-zdrave.cz, flippingfifty.com