Zatímco se kočky zdánlivě bezcílně potulují po bytě či po domě a jejich schopnosti jsou na rozdíl od psích mazlíčků značně podceňovány, možná budete překvapeni, když vám sdělíme výsledky jedné studie, která potvrdila, že kočky jsou velmi všímavé a chytré. Dokáží si zapamatovat jména svých majitelů, a dokonce i jména jiných koček.

Japonská studie

Studii provedli japonští vedci z Kjótské univerzity, ke které využili známé kočičí kavárny, které jsou v Japonsku velice oblíbené. Zkoumali 29 koček z kočičích kaváren a 19 koček, které žily v domech se svými majiteli a dalšími nejméně dvěma kočkami. Výsledky studie pak byly zveřejněny v časopise Scientific Reports a všichni majitelé kočičích mazlíčků mají nyní důvod k radosti.

Kočky u počítače

Vědci umístili kočku před monitor počítače, na kterém zobrazili tvář jiné známé kočky a přehrávali pak různé zvuky, jak její majitel volá její správné jméno, ale i jméno chybné. Pokud se fotka kočky a její jméno neshodovaly, kočka strávila pozorováním mnohem více času, jakoby bylo v onen okamžik něco v nepořádku. Tato studie potvrdila výsledky studie, která byla prováděna už o rok dříve. Kočkám byly také předloženy fotografie známého kočičího obličeje a majitelovo volání shodným nebo jiným jménem. Zde se také potvrdilo to, že kočky jsou zmatené, když slyší, ale nevidí známou kočku. Očekávaly známé jméno a najednou uslyšely jiné.

Naslouchají lidské řeči

Kočky se pravděpodobně učí takové vztahy jmen a tváří pozorováním interakcí třetích stran, nefunguje to u nich jako u psů, kdy se k výcviku používají nějaké odměny. Odborníci se domnívají, že tato kočičí dovednost je výsledkem „formy sociálního učení“, které umocňuje čas strávený společně s jinými kočkami v jedné domácnosti a s lidmi. Kočky cítí pouto ke svým majitelům, protože jim poskytují potravu a úkryt, ale také zábavu a hru. Bylo zjištěno, že kočky skutečně pozorně naslouchají lidské řeči a stejně tak jako jména jiných koček si dokáží zapamatovat i jména svých majitelů. Stále však pro vědce zůstává záhadou mechanismus tohoto učení, tedy způsob nebo cesta, jak se kočka toto naučí. To je předmětem dalšího zkoumání.


Zdroje: allthatsinteresting.com, www.hillspet.com