Pokud jste nikdy o tomto plemeni neslyšeli, možná podle názvu tušíte, že se jedná o křížence bernského salašnického psa (BSP) a labradorského retrívra (LR). Zkříženy jsou mezi sebou čisté rasy, které daly život jedinečným potomkům s vynikající povahou a netušenými schopnostmi. Stávají se ve světě oblíbenými domácími mazlíčky, něžnými obry chránícími své rodinné příslušníky a pomáhající těm, kteří to velmi potřebují - autistickým dětem.

Roztomilí psi, kteří nemají rádi horko

Labernese patří k jedněm z dražších plemen psů, a to jak z hlediska pořizovací nákladů, tak z hlediska následného krmení a časové náročnosti na péči, hlavně na péči o srst. Laberneská štěňata s typickou tříbarevnou srstí podobnou srsti BSP se obvykle prodávají za vyšší cenu, než ta štěňata, která svým vzhledem připomínají spíše labradory.

Laberneská štěňata nemají nijak pestrou škálu barev srsti. Jsou převážně tmavá, a to díky převládajícím dominantním barvám svých rodičovských plemen. Ta, která se více podobají na berňáčky, jsou černohnědá s bílou náprsenkou. Ta, která mají spíše labradoří geny, jsou černá s bílou náprsenkou a o něco kratší, i když stejně hustou srstí. Labernese jsou jedním z mála smíšených plemen, která mají tendenci vykazovat rovnoměrnou kombinaci charakteristických prvků chování obou svých rodičů.

Jak pečovat o labernese

Ve věku štěněte by se psovi mělo dostat potřebného výcviku a socializace, stejně tak, jako je to potřeba u všech falších psích plemen. Vzhledem k jisté náchylnosti BSP k separační úzkosti bude lepší, když labernese nebude doma zůstávat dlouho o samotě.

Ostražitost se vyplatí už při výběru štěněte, protože by mělo být z prověřeného vrhu, kde u rodičů nebyl prokázán genetický vliv ke vzniku rakoviny. Ta bývá častým problémem u BSP, což snižuje délku jejich života v průměru na pouhých 8 let. Zatímco u labradorů je tomu jinak, ti se průměrně dožívají věku 12 až 13 roků. S péčí o jejich srst je spojeno poměrně velké množství času i úsilí. Srst musí být pravidelně pročesávána a zbavována odumřelých chlupů, jinak by pes mohl být cítit anebo by se jeho srst stala nevzhlednou.

Labernese – něžný a vnímavý obr

Vzhledem k tomu, že u plemene labernese došlo ke křížení dvou již dosti velkých plemen mezi sebou, je třeba počítat s tím, že nově vzniklé plemeno nejsou psi zanedbatelné velikosti. Proto je nutné před pořízením tak velkého plemene zvážit, zda mu můžete dát dostatek prostoru k pohybu i odpočinku. Velikostně se nejedná o psy vhodné do malých bytů. Většina těchto psů doroste do hmotnosti mezi 31 až 47 kg a výšky mezi 60 až 69 cm.

Autismus – celoživotní duševní porucha

Autismus, tedy přesněji porucha autistického spektra (PAS), je vývojové duševní postižení, které může vést k narušení komunikačních schopností a také k neobvyklým zájmům nebo vzorcům chování.

Mnoho autistů se cítí být společensky vyloučeno nebo odcizeno od svého okolí. Jejich sociální interakce jsou často nepodobné reakcím běžných osob. Vzhledem k tomu, že toto závažné postižení si s sebou dotyčný nese po celý život, je velmi důležité, že existuje možnost, jak mu jeho strádání učinit snesitelnějším, a to právě díky těmto vnímavým psům.

Labernese – pes společenský

Psi zrození z tohoto spojení jsou psi velmi společenští. Labernese v sobě spojuje ty nejlepší vlastnosti obou plemen. Jedná s o psy velmi trpělivé, kteří se nechají od dětí tahat za srst nebo uši, dětem zkrátka dovolují všechno. Mají skvělé povahové vlastnosti: klid, oddanost a zároveň naprostou přirozenost psa, který je oddaný své lidské smečce. A protože fyzický kontakt u autistů není jejich silnou stránkou, mohou si nedostatek kontaktu s lidmi vynahrazovat se svým přátelským psem. A děti vědí, že se v tomto na svého psa mohou spolehnout.

Do rodiny k autistům až po výcviku

Pes nemůže myslet jako člověk, ale člověk se může pokusit vcítit do toho, jak uvažuje pes. Ačkoli si to mnozí lidé často myslí, že pes se může chovat jako člověk, není tomu tak. Psi mají své instinkty, způsob komunikace a každý má jiné zkušenosti. A právě proto, aby labernese dobře sloužil a odpovědně vykonával svou funkci terapeutického psa v rodině s autistickým dítětem, musí být k tomu správně vycvičen. Úkolem takového psa je snižovat napětí a úzkost, kterou autistické děti pociťují a pomáhat jim svou blízkostí a fyzickým kontaktem při situacích, které předcházejí záchvatům. Je to fantastický pocit, když je pes dobře vycvičen, a dostane se pak tam, kde je ho potřeba. V rodině, kde splní svou funkci, jistě všichni náležitě ocení výcvikové schopnosti trenérů, kterým tito psi procházejí rukama.

Pokles hodnot stresových hormonů prokázán

Výzkumy prováděné na toto téma v USA prokázaly, že labernese je přesně ten typ psa, který dokáže u autistických dětí velmi výrazně snižovat hladinu kortizolu, hormonu stresu. U všech dětí, u nichž přibyl do domácnosti pes, prokázaly výsledky všeobecné zlepšení chování dítěte a v důsledku toho i celkové zlepšení atmosféry v rodině.