Zažil to jistě nejeden kočičí chovatel. V rámci zápalu hraní a mazlení vás kočka začne kousat. Nejprve jemně, posléze přitvrdí. Scéna končí vždy stejně, vyjeknete bolestí a je vám to líto. Proč to kočka dělá, ptáte se a nechápete.

Odpovědí může být hned několik a rozhodně není důvod si myslet, že jste jako páníčci selhali. Co všechno může kočičí kousnutí znamenat, se dozvíte na videu:

Zdroj: Youtube

U kotěte se kousancům nevyhnete

V případě, že máte doma ještě kotě, čas od času se nějakému láskyplnému kousanci nevyhnete. Kousání patří do přirozeného vývoje kočky a koťátko, které objevuje svět, k tomu logicky používá vše, co má k dispozici. Tedy i své zuby. Tuto vývojovou fázi nelze nijak přeskočit, nebo jí dokonce zabránit. Jediné, čeho se můžete vyvarovat, je nabízet jako hračku kotěti své ruce a prsty.

Příliš lásky kočky nesnášejí

U dospělých koček je pak kousání komunikačním projevem. Uvědomte si, že jako milujícímu páníčkovi vám nechce ublížit, ale snaží se vám něco říct. Pokud vás kočka kouše při mazlení a kousání není nijak agresivní, většinou se jedná o upozornění, že už je lásky z vaší strany až moc a potřebuje si chvilku oddychnout.

Některé kočky se vydrží mazlit a užívat si vaši náklonnost klidně i půl hodiny, jiné zástupkyně kočičí říše se nevydrží mazlit ani minutu. Jakmile tedy kočka dosáhne svého mazlícího limitu, dává tuto skutečnost najevo.

Když kočka není v náladě

Dalším důvodem může být stres a strach. Buď se jedná o kočku, která nemá ráda mazlení, anebo se necítí v situaci nijak komfortně. V takovém případě předchází kousnutí další varovné znaky, jako je syčení, prohýbání hřbetu nebo škrábání. Agresivnější projev ze strany kočky může signalizovat i to, že ji něco bolí a vy jste se zrovna dotkli inkriminovaného místa.

Součást kočičí hry

Jemné kousnutí do prstu ruky může být zase součást škádlení a signál vyzývající ke hře. Popřípadě vaši ruku jednoduše vnímá jako hračku a také se k ní tak chová. Jemným kousáním vás může zase upozorňovat, že od vás něco potřebuje a snaží se tak s vámi svou potřebu vykomunikovat.

Osamělá kočka se pomstí

Kousání jako projev nevole přichází v době, kdy na svou kočku nemáte čas, nejste doma a kočka je po tento čas někde zavřená. Když se pak s ní v dobré víře přijdete po celém dni pomazlit, dá vám svůj postoj k celé situaci jasně najevo. Kočičí kousání je tak v drtivé většině reakcí na danou situaci. Někdy se ale přelije do roviny, kdy už se nejedná o láskyplná upozornění a kočka kouše často a hodně. V takovém případě je potřeba kočičku nevhodné chování odnaučit.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, kociciradce.cz, www.vaschovatel.cz