Zdroje: balconygardenweb.com, cs.wikipedia.org

Broméliovité amazonky

Bromélie patří do velké skupiny broméliovitých, což jsou rostliny vyskytujících se pouze v tropech střední a Jižní Ameriky. Jsou pestrými amazonkami, specialistkami na přežití a nepotřebují k tomu skoro nic. Představte si tropickou džungli, liány, vrstvy pralesa a nepropustnou zeleň. Broméliím se tam výborně daří. Nepotřebují ani moc zeminy, protože rostou na stromech, v patrech vysoko i nízko nad zemí, v ohybech větví nebo zachycené v kůře. Nesnažte se jim přilepšit kvalitní prstí. Broméliím bude vyhovovat i malý květináč s minimem propustné zeminy. Může to být rašelina nebo i jemnější substrát určený orchidejím a nezapomeňte hlavně na dobrou drenáž na dně nádoby.

Bromélie nerady sluníčko

Ačkoli by se vám mohlo zdát, že horké tropy broméliím nabízejí spoustu slunce a světla, není to tak. V patrech džungle jsou většinu dne v polostínu schované pod vrcholky stromů, tvořících korunu a nejvyšší patro pralesa. Nechtějí přímé slunce ani stín. Ideálním místem pro pěstování bromélií je okno na sever, rozptýlené světlo, které mají rády i orchideje.

Hlavně nepřelít!

Protože mají rády vlhko, ale ne mokro, doporučuji zalévat po troškách. Prababička zahradnice kápla bromélii vždy jen trochu vody z konvičky do středu jejích listů. Bromélie skutečně nechce moc. Maličké množství vody se skrze listy dostalo až do půdy a taková miniaturní zálivka udržela rostlinu při životě a šťastnou. Dejte si pozor na krytky květináčů. Svádějí k tomu, abyste rostlině nalili víc. Voda se pak nikam nevstřebá a květina uhnije. Pod květináč proto raději volte mělkou misku. Pokud jim chcete skutečně udělat dobře, pak bromélie roste vodou ve spreji. Čas od času takový deštíček prospěje všem rostlinám a ty z džungle budou mít pocit, že jsou skutečně doma.

Nová generace bromélií

Květy těchto rostlin jsou skutečně neobvyklé. Bromélií je obrovské množství druhů a jejich květy jsou velice rozdílné tvary i barvami. Bohužel pohled na ně nás často potěší jen jednou. Jsou totiž takovým typem rostlin, které obyčejně po odkvetení uhynou. Samozřejmě, nejde o zkázu pro nic za nic. Hlavně nevyhazujte celý květináč! Proč? Protože pod odkvétající hynoucí bromélií se objeví malé rostlinky, které si můžete jednoduše rozsadit do nových květináčů. Můžete tak pěstovat dál a podělit se i s přáteli o nový přírůstek z džungle vaší domácnosti.