Moli se s chutí pustí nejen do jídla jako, jsou sušenky, müsli či oříšky, ale milují i oblečení ve skříních, koberce a potahové látky. Nejsou tedy vítanými spolubydlícími. Jak na ně? Můžete si pořídit chemické přípravky v obchodě, nebo být šetrní k přírodě a využít zkušeností našich babiček. Ve chvíli, kdy spatříte i jen jednoho jediného mola, neotálejte a jednejte. Velice rychle se totiž množí a zbavit se jich není někdy úplně jednoduché.

Jak se moli dostali k vám domů?

Mohli jste si je nevědomky přinést s nákupem, ale možná se k vám dostali i ventilací od sousedů, anebo zvenku oknem.

Jestliže mají lesklá zlatavá křídla, jedná se o moly šatní, kteří shánějí kreatin nacházející se hlavně v bavlněných věcech. Samotní motýlci nejsou na škodu, ale predátory jsou hlavně jejich larvy, které umějí napáchat nemalou škodu.

V případě, že jsou tmavě hnědí s černými skvrnami, jsou to moli potravinoví a ti hledají své útočiště v místech mezi potravinami. Lebedí si hlavně v mouce, sušeném koření, rýži nebo v luštěninách. Jejich nebezpečné housenky se často vyskytnou nejen v pečivu, sušenkách či strouhance, ale i v čokoládě nebo sušeném ovoci.

Kde se molům nejvíc líbí

Moli nemají rádi rušné prostředí, větrání a světlo, naopak jim vyhovují klidné, vlhké a tmavé kouty. Říká se, že nesnášejí cigaretový kouř, ale začít kvůli tomu kouřit nemusíte! Máme několik lepších rad, jak se jich zbavit. Nesnášejí totiž některé silice a vůně, zkuste tedy využít sílu bylinek a osvědčené pasti.

Provoňte si byt cedrem, moli ho nesnášejí

Máte dvě možnosti. Stačí dát kousky cedrového dřeva na místa výskytu a blízkého okolí, nebo můžete použít cedrový olej ve spreji, který je zředěný vodou. Jednoduše ho koupíte v prodejnách s bytovými doplňky. Buď jím byt a inkriminovaná místa vystříkejte nebo směs nalijte do difuzéru, díky němuž se bude vůně cedru šířit po celé domácnosti. Moli tuto vůni doslova nesnášejí a rychle vaši domácnost opustí.

Moly odpuzuje vůně některých sušených bylin

Nejúčinnější jsou aromatické přírodní deodoranty a odpuzovače. Šatní moli naprosto nesnáší levanduli. Do skříní mezi prádlo dejte pár kytiček čerstvé či sušené levandule a její vůně nejen odradí moly, ale ještě budete mít nádherně provoněné prádlo a oděvy. Často levanduli měňte, vyčichlá už na moly moc nefunguje.

Stejným způsobem použijte i voňavý rozmarýn, mařinku vonnou, bobkový list, skořici, hřebíček, pelyněk nebo třeba pomerančovou kůru či chmel. Účinné jsou údajně i smrkové větvičky zavěšené do skříně nebo sáček s jehličím. Do skříně můžete také rozsypat čerstvý mletý nebo drcený pepř, ani ten moli nemají rádi.

Tekutý přírodní lapač molů

Doma si můžete jednoduše připravit i roztok z melasy s octem. Použijte jeden díl melasy a dva díly octa, nalijte směs do vhodné misky a dejte ji na dno skříně.

A přitvrdit můžete v bytě i tím, že na obávané škůdce připravíte jednoduchou past. Stačí nalít do další nádoby trochu octa, vína nebo piva, které motýlky přitahují natolik, že se utopí.

Zdroje: www.nytimes.com, www.goodhousekeeping.com, www.idnes.cz