Proč použít domácí aviváž?

Průmyslově vyráběné aviváže jsou sice různě voňavé a obchody nabízejí široký výběr, ale faktem zůstává, že většina těchto přípravků není ohleduplná k životnímu prostředí, stojí docela dost peněz a nemusí být ani vhodná pro citlivou pokožku dětí či alergiků. Přitom není nic jednoduššího než nahradit aviváž třeba jen obyčejným octem.

Aviváž nahradíte obyčejným octem!

Ocet je skvělou aviváží z mnoha důvodů. V praném prádle neutralizuje zbytky pracího prostředku, dostává se hluboko do vláken, pomáhá fixovat barvu, ale přitom udržuje bílé prádlo ve skvělé kondici. Hlavně ale pomáhá prádlo změkčovat, tak jak to dělá aviváž. Použitím obyčejného octa také preventivně udržujete pračku odmaštěnou a čistou uvnitř. Nemusíte se obávat ani nepříjemného octového zápachu, ten se během máchání z prádla vypere. Prádlo bude vonět čistotou, protože právě ocet funguje výborně jako lapač nepříjemných zápachů!

Používáte-li klasický kvasný ocet, pak stačí přidat deci do nádržky na aviváž.

I domácí aviváž může vonět

Chybí-li vám exotické či květinové vůně, i ty si můžete dopřát. Stačí použít jen několik kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo parfému a uvidíte, jak bude vaše prádlo provoněné. Bohatě postačí čtyři kapky do nádržky. Esenciální oleje můžete smíchat s octem, abyste nepřišli o jeho skvělé účinky na prádlo i pračku.

Domácí aviváže jsou ale také různé jiné kombinace přípravků, které již máte doma. Pokud toužíte po výrobku, který by byl podobný klasické aviváži, vyrobte si vlastní z vody, octa a kondicionéru na vlasy. Aby se směs dobře spojila použijte třeba obyčejný mixér.

Nalijte do mixéru pět šálků horké vody, 1 šálek kondicionéru a 3 šálky octa. Zapněte mixér a nechejte směs důkladně promísit. Aviváž bude hotová za pár vteřin, přelejte ji do sklenic nebo láhve s uzávěrem a používejte jako běžnou aviváž.

Zdroje: adbz.cz, www.healthline.com