Historie struhadla

Struhadlo si dal ve 40. letech 16. století patentovat Francouz François Boullier. Vynalezl ho za účelem využití přebytečného sýru. Sběratelé však mají ve svých sbírkách i starší struhadla, která si jejich konstruktéři patentovat nedali. Historie této kuchyňské pomůcky je tak pravděpodobně mnohem starší.

Jak používat strany struhadla

Pokud vlastníte nejznámější struhadlo ve tvaru trojúhelníku, máte ke strouhání k dispozici 4 stěny. Stěna s velkými a středními dírkami se využívá na strouhání zeleniny a měkčího sýru jako je eidam. Pokud si děláte rádi těstoviny s parmezánem, využijte ke strouhání stěnu s malými dírkami, které mají vystouplé ostré hrany. Vzniknou krásné drobné hobliny. Poslední strana se využívá ke krouhání či tvorbě tenkých plátků. Nastrouhat tak můžete vařenou červenou řepu, brambory nebo třeba okurku hadovku do salátu.

Jak se struhadlo otupí

Pokud struhadlo skladujete ve skříňce nezavěšené, ale jen položené mezi ostatními kuchyňskými pomůckami, ostré hrany se kvůli tření s jiným materiálem otupí rychleji. Ty se také obrušují v myčce na nádobí, kdy jsou pod velkým vodním tlakem. Pokud struhadlo neumyjete ihned po použití a zbytek potravin později „lovíte" z dírek, také jejich ostré hrany tupíte. Nevěšte však hlavu, struhadlo se dá lehce nabrousit.

Jak nabrousit struhadlo

Není nic horšího než tupé struhadlo, jehož hrany se do potraviny nezakousávají, ale mají tendenci ji spíše drtit. Nabízíme vám dva osvědčené způsoby, jak struhadlo nabrousit.

Jak nabrousit struhadlo alobalem

Alobal má v kuchyni bohaté využití. Pokud vás tlačí čas, zkuste ho využít i na nabroušení struhadla. Stačí, když ho zmuchláte to kuličky o průměru cca 7 cm a rychlými tahy po struhadle přejedete. Buďte ale opatrní, abyste se nepořezali.

Jak nabrousit struhadlo hřebíkem

Tato metoda broušení je ideální k televizi. Zabere vám totiž více času. Najděte si hřebík, který dokonale padne do otvorů na struhadle. Jeho špičku do něj vložte a zatlačte. Poté ho pohybem nahoru a dolů otvorem protáhněte.

Zdroje: www.cranberryislandkitchen.com a tenrandomfacts.com