Jistě to všichni velmi dobře znáte, navařili jste jídla jako pro armádu a samozřejmě jste ho všechno nesnědli. Budete ho tedy muset následující den ohřívat. Jak to udělat, abyste neutratili majlant a jídlo bylo co nejchutnější a ne oschlé či gumové?

V alobalu

Ohřívat jídlo lze pěti různými způsoby. Například v alobalu, kdy pokrm vložíme do alobalové fólie, uzavřete a ohřejete v páře. Tento způsob je ideální hlavně pro „oživení" staršího pečiva. Zabalte ho do alobalu, přidejte trochu másla, dejte na pár minut ohřát a uvidíte, že lepší rohlíky jste nejedli.

V mikrotenovém sáčku

Dalším způsobem ohřevu je mikrotenový sáček. V těch se dobře ohřívají zbytky těstovin, rýže, knedlíky či vařené maso. Nezapomeňte sáček pevně zavázat, aby se dovnitř nedostala voda, až budete sáček v hrnci s vařící vodou ohřívat.

V páře

Nejzdravější způsob ohřevu je ten na páře. To do hrnce dáme trochu vody, na hrnec položíme pařáček a na něj plátky knedlíků či jiný pokrm, který chceme ohřát na páře. Následně přiklopíme pokličkou, uvedeme do varu, zmírníme plamen a ohříváme tak dlouho, dokud není pokrm prohřátý.

Na pánvičce

Pokud něco ohříváme na přímém ohni, což je v pánvi či hrnci, měli bychom na dno přidat trochu tuku nebo vody, aby se jídlo nepřipálilo.

Ve vodní lázni

Ohříváte-li něco, co se často připaluje, tak to raději udělejte ve vodní lázni. To znamená, že pokrm ohřejeme v nádobě, kterou dáme do větší nádoby s vodou. Vychytávka je to hlavně u rýže, omáček, nákypů a krémů.

Jak na brambory a bramborovou kaši?

Pokud u některých jídel přesto váháte, jak je ohřát, pojďme se na ta složitější podívat a říci si, jak to bude nejlepší. Bramborovou kaši ohřívejte ve vodní lázní a přidejte do ní trochu mléka. Brambory je nejlepší ohřívat na tuku a nakrájet je na plátky.

Maso a řízky

Vařená masa zpravidla necháváme ve větším kusu a ohříváme ve vývaru, karbanátky na páře a sekanou také. No a co takové řízky? Ty nejlépe ohřejete na pánvi, když je rychle osmahnete na malém množství tuku.

Související články

Zdroj: bydleni.instory.cz, Kniha 555 rad pro šikovné hospodyňky