Není nic jednoduššího, než si vypěstovat jarní cibulku doma. Pokud tedy nejste vlastníky zahrady neb terasy, poradíte si i v bytě. Jarní cibulka je poměrně oblíbeným druhem zeleniny, která je vhodná nejen do zeleninových salátů, ale hodí se i do pomazánek, polévek, omáček a k ochucení mnoha příloh. Sekaná zelená nať cibule je výborná i na obyčejný krajíc chleba s máslem či sádlem. Navíc jde o zeleninu s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví, protože je plná vitamínů a minerálů.

Jak doma jednoduše pěstovat cibulku, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Nať cibule je nabitá zdravými látkami

V čerstvé nati cibule je mimo jiné překvapivě vysoký obsah vitaminu C, a proto vás její pravidelná konzumace může ochránit nejen před nepříjemným nachlazením a chřipkami, ale také pomáhá proti únavě. Podporuje totiž celkovou obranyschopnost organismu. Tato lahodná zelenina je zároveň skvělým antioxidantem, takže ji snadno využijete i k celkovému detoxu a očistě těla.

Stejně tak je v nati cibulky poměrně hojně zastoupena vzácná kyselina listová, kterou by si měly dopřávat hlavně těhotné ženy. Vhodná je také jarní cibulka k podpoře dobrého zraku, k udržení zdravého srdce i kostí. Také je vysvobozením pro všechny, pro něž je chuť běžné cibule moc silná a dráždivá pro trávicí trakt, protože je mnohem jemnější. Jak si tedy co nejefektivněji a nejrychleji vypěstovat cibuli doma?

Ručník, miska, voda a cibule

Máte doma cibuli a některým kouskům začaly rašit zelené klíčky? Využijte toho. Jak na to? Nejprve si jednotlivé cibule očistěte od suchých slupek, buďte však opatrní, abyste ponechali horní zelené nové výhonky. Také neodřezávejte kořenovou hlavici, odstraňte jen případné delší kořeny.

Následně si naplňte mísu vodou a namočte v ní starší ručník, který jen zlehka vyždímejte. Následně s ním vyložte dno nízké nádoby a vyskládejte na něj jednotlivé kusy připravené cibule, vždy kořenovou částí na ručník.

Zhruba po pěti dnech ručník zalijte trochou vody. V tu dobu už bude mít cibule nové kořeny a budou se jí tvořit rostoucí vrchní zelené stonky. Počkejte ještě pár dní a máte doma vlastní nádhernou zelenou cibulovou nať, kterou nebudete muset zbytečně pořizovat za vysoké ceny v obchodech.

Zkuste i metodu s PET lahví

Připravte si čistou prázdnou PET lahev a odřízněte jí hrdlo asi tak 15 cm od víčka. Na dno nasypte trochu dřevěných pilin, anebo pár natrhaných papírových utěrek či kosmetických tamponů. Použijte materiál, který zadrží vlhkost, stejně jako v prvním případě.

V tomto případě je lepší, když si k pěstování vyberete menší kusy cibule, zhruba ve velikosti slepičího vajíčka. Odřízněte jim vrchní část a pak je usaďte do použitého materiálu kořenovou částí směrem dolů. Následně nalijte do plastové lahve 50 až 100 ml čisté odstáté nebo dešťové vody a přikryjte ji odříznutou částí s hrdlem. Pak už jen stačí cibuli postavit na parapet, kde je dostatek světla a případně i slunce.

Kdy budete sklízet?

Počítejte s tím, že zhruba do 10 až 15 dní se dočkáte výsledků své práce. Cibulky postupně vyklíčí a nať dorůstá až do výšky 30 cm. Během klíčení byste měli cibulku pravidelně zalévat či rosit pomocí rozprašovače. Pozor však na přemokření, aby nedošlo k hnilobným procesům.

Související články

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.hobby.instory.cz, www.living.iprima.cz

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube