Se lhářem se v životě setkal bohužel jistě každý z nás. Pokud jste důvěřiví, v první chvíli vás možná ani nenapadne, že máte s někým takovým čest. Ovšem zanedlouho některé věci možná do sebe nezapadají tak, jak by měly. A když budete dostatečně všímaví, příště si jistě uvědomíte, že takový jedinec při lži projevuje určité nevědomé znaky v chování, podle kterých lze poznat, že nemluví pravdu.

Jak poznat, když vám někdo lže, se můžete inspirovat na videu zde:

Zdroj: Youtube

Všímejte si své intuice

Pokud s někým hovoříte, buďte soustředění, přestože jste třeba v rozverné či smutné náladě. Jak se říká, naslouchejte. Ovšem také pozorujte, a to nejen daného jedince, ale i své pocity a dojmy. Věřte, že na intuici se můžete také částečně spolehnout. Díky ní ucítíte dojmy, které vám naznačí, že něco je špatně. Snadno se tak můžete zamyslet nad tím, proč vás chce jedinec oklamat. Může jen využít kromě jiného i vaší momentální chvíle oslabení.

Sledujte jazykový projev

Lháři zpravidla vyprávějí svůj příběh rychle, někdy až drmolí, ovšem s jistou dávkou přesvědčivosti, protože jej mívají předem promyšlený. Zmiňují mnohé detaily, které si člověk v běžném životě často nepamatuje. Často pak při zpětném dotazu nejsou schopni na některé zmíněné podrobnosti odpovědět a dostávají se do úzkých.

Pak se snadno projeví situace, která se odborně nazývá distancování, při níž se začnou lháři vyhýbat slovům typu jako „já, mě, moje“. Jedinec se také snaží honem vykličkovat a nekomfort oddálit falešným kašlem, zakrýváním úst či dramatickými pauzami, aby získal čas na další odpověď.

Nepřirozeně intenzivní hlas

Lidé, kteří nemluví pravdu a jsou neupřímní, často mluví mnohem více nahlas, než je u nich obvyklé. Je proto dobré vědět, jak jedinec komunikuje v normální situaci. Často i pod vlivem jisté nervozity vykřikují a reagují v tónu hlasu panicky od vysokých poloh až po ty hluboké.

Všímejte si řeči těla

Tito jedinci nebývají celkově uvolnění a jejich tělo bývá napjaté a strnulé. Velmi často je jejich projev doprovázen maskovacími pohyby, které nejsou nijak účelné. Může se jednat o opakující se přešlapování, mnutí rukou, odhazování vlasů, klepání nohou či poťukávání prsty. Verzí je mnoho, ale vždy se jedná o poměrně nepřirozený pohyb, který je mnohdy spojen s pohybem hlavy směrem dozadu.

Oční kontakt „tupý“ nebo žádný

Lháři se zpravidla vyhýbají očnímu kontaktu, nahrazují jej pohledem do země nebo na své ruce. Jejich oči bývají těkavé a uhýbají z místa na místo.

Obličej se vybarvuje

Protože se během lhaní zvyšuje v těle množství adrenalinu, dotyčný zpravidla začne rudnout a má strnulý a nepřirozený výraz. Stejně tak se lháři často během hovoru dotýkají obličeje. Sahají si na uši, zakrývají ústa, mnou si oči či se škrábou na nose a v oblasti krku a dekoltu.

Zdroje: www.novinky.cz, www.prozeny.blesk.cz, www.happymag.cz