Možnosti jsou rozmanité, popusťte uzdu své fantazii. Můžete kombinovat nejrůznější druhy, vytvořit pestrobarevnou oázu, nebo se držet jednoho odstínu. Přednost můžete dát převislým rostlinám, nebo zvolte zavěšené nádoby. Jediné, co musíte dodržet, je správné sesazení rostlin. Některé se totiž vzájemně nesnesou.

Vyberte je podle místa

Asi vás nepřekvapí, že každá rostlina má trochu jiné požadavky na množství tepla a světla. Jaké rostliny volit na slunná stanoviště a tam, kde praží slunce celý den, nebo naopak na balkon, který je téměř celý den schovaný ve stínu?

Podívejte se na užitečné video:

Zdroj: Youtube

Na balkony, které jsou velmi slunné, se hodí zejména muškáty. Na ty, které jsou zase schované spíše ve stínu, s klidem umístěte fuchsie a netýkavky, bude se jim tam výborně dařit.

Muškátové kombinace

Muškáty jsou jedním z nejoblíbenějších druhů rostlin na balkonech a oknech. Jsou nádherné, bohatě kvetou a chrání domov před otravným hmyzem. S čím ale muškáty kombinovat, aby si rostlinky rozuměly? Vsaďte na různé odrůdy šalvějí, které též nádherně kvetou. Doplňte je nádhernými ostálkami neboli cíniemi. Na balkoně se jim bude skvěle dařit a obdarují vás nádherně barevnými a velkými květy. Přímé slunce ještě milují petúnie i hledíky a nezapomeňte se poohlédnout po afrických kráskách - gazániích.

Raději zelenou divočinu?

Barvy jsou nádherné, ale vy se chcete raději držet při zemi a v hlavě se vám rodí myšlenka na zelenou džungli? Není problém. Zelené listy navozují pocit čistoty, svěžesti a mají uklidňující účinky. V takovém případě vsaďte na trvalky. Jednou z nejvhodnějších trvalek s mnoha kultivary je funkia (Hosta), hodí se pryšce (Euphorbia) a velkou parádu udělají i hluchavky (Lamium). Zvážit můžete i břečťan (Hedera), který má i léčivé účinky a chybu neuděláte ani s okrasnými trávami.

Jedlé království

Balkónovou oázu můžete pojmout i prakticky. Vytvořte si z balkonu bylinkový koutek. Nejenže bude nádherně voňavý, ale budete mít čerstvou chuť přírody vždy po ruce. Vsaďte na levanduli a rozmarýn, nádherně se rozrůstá i mateřídouška a o chuť saturejky byste se rozhodně neměli připravit.

Pár tipů na závěr

Kombinací můžete vytvořit skutečně mnoho, dodržujte však požadavky rostlin a sesazujte ty, které mají podobné nároky. Stejně tak se zaměřte na rostliny se stejným nebo podobným vzrůstem, aby jedna nepřečnívala nebo neutlačovala druhou. Pak by se nedařilo ani jedné. Dbejte na to, aby vyšší rostliny byly vzadu, potřebné světlo si najdou, ty nižší a převislé umístěte před ně.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.rostlinky.cz, www.plantarius.cz