Kdo by neměl rád hřejivé plápolání plamínku svíčky, když venku chumelí a je zima. Tato uvolňující a relaxační pohoda může být mnohdy narušena vysokou cenou svíček, do nichž někteří zkrátka investovat nechtějí, jelikož svíčka velmi rychle vyhoří. Stačí však několik jednoduchých triků, díky kterým lze životnost svíčky prodloužit.

Správné umístění svíčky

Před tím, než si svíčku zapálíte, se musíte ujistit, zda opravdu stojí na rovném a pevném povrchu.

#regwall#

Jestliže by svíčka stála našikmo, bude hořet nerovnoměrně a rychleji tak dojde k jejímu vyhoření. Dejte si pozor i na průvan. Opakované zapalování svíčky může poškodit knot, čímž by se poté stal nefunkčním.

Mráz tání zpomalí

Ať už máte jakýkoliv druh svíčky, v každé se nachází vosk, který vlivem tepla taje. Čím pomaleji bude tát, tím déle vám svíčka vydrží. Dosažením takového efektu docílíte vložením svíčky na pár hodin do mrazáku. V případě větší svíčky ji můžete nechat v mrazáku i přes noc. Jak je možné, že tento jednoduchý krok zajistí pomalejší tání vosku? Mráz vosk zpevní, což dodá svíčce klidně i trojnásobnou životnost.

Studená a osolená voda

Dalším trikem na prodloužení životnosti svíčky je ponořit ji hodinu až dvě před zapálením do studené osolené vody. Podobně jako s mrazem, tak i tento úkon vám zajistí, že svíčka nebude kapat, a ještě se zpomalí její hoření. U této metody si však dejte pozor, abyste nenamočili knot.

Sáhněte po trošce soli

Čtete tento článek a máte zrovna zapálenou svíčku? Právě v tuto chvíli můžete rovněž s rychlostí hoření něco udělat! Stačí horní část svíčky posypat trochou kuchyňské soli. Nemusíte se bát, že byste plamínek nějak ohrozili. Ba naopak! Jestliže máte hrubozrnnou sůl, pak ji nasypejte co nejblíž ke knotu a sledujte, zda vám svíčka opravdu delší dobu vydrží.

Svíčka hoří nerovnoměrně

Pokud se vám přece jen stane, že svíčka nebude hořet rovnoměrně, můžete jí pomoct alobalem. Vezměte si kus alobalu a přehněte ho na polovinu. Poté jím obalte celou svíčku a vytvořte jí kopulku s otvorem pro přístup kyslíku. Pokud byste svíčku zakryli celou, po malé chvilce by vám zhasla. Po půl hodině s alobalem se veškerý vosk po stranách krásně rozpustí.

Zdroje: living.iprima.cz, chalupari-zahradkari.cz, bydleni12.cz