Pokud se vám doma nahromadily starší zašlé utěrky, nemusíte se jich hned zbavovat. Přestože už mají něco odslouženo, dá se opět navrátit jejich původní vzhled. Jen musíte vědět, jak na to. Stačí si vzít k ruce pár efektivních pomocníků, které s oblibou využívaly už naše babičky.

Jak vrátit utěrkám zářivě bílou barvu jako z alabastru? To se dozvíte od Ládi Hrušky ve videu:

Zdroj: Youtube

Utěrky lze mít zase sněhově bílé

Vzhledem k frekventovanému použití v kuchyni jsou utěrky vystaveny mnohým nečistotám a často jsou i plné barevných skvrn od potravin. Po několikanásobném běžném praní bývají často zaprané a ztrácejí tak na estetice. Jak změnit nevzhledný zšedivělý vzhled utěrek opět na zářivě bílý?

Utěrky perte na 90 stupňů

Pokud chcete mít opět krásně bílé utěrky, nevyhýbejte se praní na 90 °C. Pokud však z ekologických důvodů perete jen při nižších teplotách, využijte vychytávky, díky nimž docílíte stejného a mnohdy i lepšího výsledku.

Jedlá soda s olejem

Jedná se o metodu, kterou s oblibou používaly už naše babičky. Připravovaly si roztok, do něhož utěrky před praním namočily, aby se špína lépe rozpustila. Do větší nádoby s teplou vodou přidejte větší odměrku běžného pracího prášku a přidejte 2 polévkové lžíce jedlé sody, která kromě bělení rozpustí mastnotu a zároveň utěrky dezinfikuje.

Pak přilijte 2 polévkové lžíce klasického octa a 2 polévkové lžíce stolního oleje, který na sebe naváže veškeré nepotřebné nečistoty. V této směsi nechte utěrky namočené alespoň 6 hodin, klidně i celou noc. Pak utěrky vyperte na běžný program, pokud byly silně znečištěné, určitě zvolte teplotu 90 °C.

Jedlá soda s citronem

Stejně tak lze využít šťávu z čerstvého citronu. Přidejte jí do nádoby s teplou vodou 2 až 3 polévkové lžíce a dodejte i stejné množství jedlé sody. Do této lázně utěrky namočte jako v předešlém případě.

Favoritem je žlučové mýdlo

Každou utěrku potřete po obou stranách žlučovým mýdlem a lehce ji promněte mezi dlaněmi. Pak vložte utěrky do nádoby s teplou vodou a opět nechte odmočit do té doby, než je budete prát. Žlučové mýdlo dnes seženete nejen v tuhém stavu, ale i v tekutém nebo ve formě mýdlových vloček.

Internetem vládne trik s mikrovlnkou

Hitem internetu je v poslední době "zaručený trik", jehož čistící fáze probíhá v mikrovlnné troubě. Utěrku nejprve namočte a namydlete a pak ji vložte do sáčku. Následně ji nechte tak 1,5 minuty v mikrovlnce při středním výkonu. Buďte však vždy maximálně opatrní a nenavyšujte čas ani teplotu.

Související články

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.denik.cz, www.myvsechny.cz