Ucpaný odpad je nepříjemná situace, kterou nejednou zažil každý z nás. V kuchyňském dřezu bývá nejčastěji způsobena zbytky jídla a mastnotou. Proto je samozřejmě důležitá prevence a důsledné čištění. Zabráníte tak vážnému ucpání odpadu a mnoha nepříjemným zápachům. Využijte některou z metod, které jsou šetrné nejen k přírodě, ale i k lidskému zdraví. A hlavně vám zpravidla zaberou jen pár minut.

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Důležitá je prevence

Abyste omezili riziko ucpání odpadu, měli byste používat sítko. Spolehlivě zachytí podstatnou část hrubých nečistot, než stihnou nenávratně zmizet v odtoku. Odpad také často proplachujte a vyhněte se vylévání tuků z pánve do dřezu. Čistěte odpady pravidelně a nenechávejte to zbytečně až na poslední chvíli. Které ingredience lze využít na čištění odtoku ze dřezu? Zcela jistě je máte doma a nejsou finančně nijak náročné.

Pomůže vám kuchyňská sůl

K čištění odpadů lze využít obyčejnou kuchyňskou sůl, která výborně rozpouští usazeniny a má skvělé odmašťující účinky. Nejprve odpad propláchněte horkou vodou a pak do něj nasypte několik lžic soli. Nechte tak hodinu působit a na závěr opět odpad zalijte horkou vodou.

Kombinace jedlé sody a octa

Jedlá soda a ocet jsou kromě jiného také univerzálními čisticími prostředky pro domácnost a výborně fungují i na zanesený odpad. Začněte stejně jako v předchozím případě a nalijte do odtoku dřezu horkou vodu.

Následně aplikujte 200 g sody bikarbony a nechte působit zhruba 5 až 10 minut. Poté odpad zalijte ještě 100 ml octa a nechte působit tak 20 minut. Smícháním těchto dvou surovin dojde k rychlé chemické reakci, která bleskurychle uvolní všechny nečistoty i usazený tuk. Po uplynutí stanovené doby, prolijte odpad opět cca 1 l horké vody a máte hotovo.

Odpad uvolní i prášek do pečiva

Pokud doma nemáte jedlou sodu ani ocet, sáhněte po prášku do pečiva, který zanesený odpad také efektivně uvolní. Nejprve z odpadu odstraňte veškeré dostupné hrubé nečistoty a začněte propláchnutím horkou vodou. Pak odpad zasypejte 2 sáčky kypřicího prášku a nechte alespoň 20 minut působit.

Citronová šťáva a kyselina citronová

Nečistoty v odpadu jednoduše zlikvidujete i tímto tropickým ovocem. Postup je stejný jako v předchozích případech. Pokud využijete čerstvý citron, bude vám stačit šťáva z celého citronu, v případě kyseliny citronové nasypte do odpadu tak 1 šálek a nechte působit.

Zdroje: www.umimeporadit.cz, www.bydlimekvalitne.cz, www.lovelyhome.cz