Pečicí trouba je v současnosti standardním kuchyňským spotřebičem, v němž se dá připravit spousta chutných pokrmů. Pokud však chcete, aby plnila svou funkci co nejdéle a plnohodnotně, je nutné se o ni pravidelně postarat. Nejlépe po každém použití a jednou za čas i důkladně. Čím déle se o troubu nepostaráte, tím těžší bude její čištění.

Zkuste to co nejjednodušeji

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Ovšem existují postupy, které vám tuto činnost razantně ulehčí. Moderní technologie dnes dokonce dodává na trh trouby i se samočistícím katalytickým čištěním nebo pomocí páry. Někdy však stačí i běžné domácí ingredience, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Začněte uvnitř trouby

Opatrně vyjměte vnitřní rošty, které vložte do vody s jedlou sodou a octem. Na vnitřek trouby je ideální využít také tuto kombinaci, stačí je smíchat v poměrně koncentrovaném poměru s vodou a pomocí rozprašovače jej nanést na vnitřní stěny trouby. Nevzhledné připáleniny a nánosy mastnoty se postupně rozpustí a vy je pak už jen setřete vlhkým hadříkem.

Využijte speciálního tlačítka

Samozřejmě byste neměli zanedbat ani čistotu dvířek. Moderní trouby mívají ve své výbavě tlačítko, které vám umožní dvířka rozebrat a vyčistit i špínu mezi skly, ke které je jinak složitý přístup. Zpravidla tento čudlík najdete u západky na dolní straně dvířek. Jen bývá potřeba odstranit i lištu z vrchní strany a pak už jen vytáhnout sklo. U čistění postupujte stejně jako v případě vnitřku trouby. Nakonec skla můžete doleštit samotným octem.

Zkuste to s pastou

Jedlou sodu můžete využít k čištění trouby i ve formě pasty. Stačí si smíchat v poměru 2:1 jedlou sůl a vodu a řádně směs promíchat. Vznikne vám jemná kašovitá hmota, do které přidejte 2 až 3 lžíce bílého octa a pečlivě poté rozetřete po stěnách trouby. Pak nechte směs působit. Během reakce se začnou na pastě tvořit malé bublinky, což znamená, že probíhá čistící reakce. Jakmile se bublinky vytratí, sodu setřete pomocí jemného navlhčeného hadříku.

Na mastnotu platí mastnota

Zní vám to zvláštně? Ovšem funguje to! S mastnou a špinavou troubou vám pomůže i olej a je jedno, jestli použijete ten slunečnicový, olivový či řepkový. Naneste jej pomocí hadříku či houbičky na zanesená místa a nechte chvíli působit. Olej zvládne i mastnotu, která je zaschlá a silně napečená. Následně mastné místo pečlivě setřete.

Zdroje: youtube.com, www.super-bydleni.cz, www.aazdravi.cz, www.snadnobydlet.cz,