Zdroje: vitalitis.cz, abecedazahrady.dama.cz

Domácí levandulový olej není žádná věda

Na domácí levandulový olej nepotřebujete nic jiného než olej a levanduli. Můžete jej vyrobit za tepla či studena, k čemuž postačí dobrý hrnec nebo zavařovací sklenice s víčkem. Zvolte typ oleje, jaký se vám zdá být vhodný. Levnější slunečnicový nebo olivový poslouží dobře. Ale určitě můžete použít do základu i drahé oleje. Nabízí se třeba jojobový nebo mandlový.

Tepelně zpracovaný levandulový olej

Pro tepelné zpracování budete potřebovat hrst levandulových květů, které je dobré pořádně promnout v dlaních, aby se silice lépe uvolnily. Případně je můžete nasekat nožem. Zalijte je olejem a začněte zahřívat. Přiveďte směs k varu, pak stáhněte na minimum a tři hodiny ještě zahřívejte, ale nevařte. Po uplynutí třech hodin stáhněte z plotny, přeceďte přes jemné sítko a plňte do lahviček. Nezapomeňte pořádně přepasírovat veškerý olej z květů. Klidně přitlačte macerované květy naběračkou nebo vařečkou, abyste získali opravdu všechnu tekutinu. Lahvičky na uskladnění jsou nejlepší z tmavého skla, aby nedocházelo k degradaci obsahu.

Levandulový olejíček vyrobený pomalu za studena

Příprava za studena je časově náročnější. Rozemnuté květy nasypte do zavařovací sklenice a zalejte olejem vašeho výběru. Zavřete víkem a protřepejte. Květů by mělo být v oleji poměrně dost, aby vznikla hutná směs. Zavařovací sklenici s olejem a levandulí nechejte po dobu čtyř až deseti týdnů na slunném místě. Po vyluhování sceďte a uchovávejte nejlépe v tmavém skle na suchém tmavém místě.

Víte, na co levandulový olej použít?

Levandule lékařská má mnohá léčebná využití, a proto je jasné, že nejde jen o olejíček k promazávání, ale i k léčbě či zmírnění některých problémů. Mezi ty patří především deprese, neklid, úzkost až nespavost či bolesti hlavy. Levandule uklidňuje a navozuje příjemnou atmosféru. Mozek se dokáže soustředit na intenzivní vůni, ale zároveň relaxuje a uvolňuje tělo.

Levandule také pomáhá prokrvení pokožky. Je díky tomu ideální na masáže, ale také po úrazech či jako podpůrný prostředek k růstu vlasů. Prokrvení kůže napomáhá jejímu ozdravení a dobré kondici. Dezinfekční vlastnosti levandule oceníte v případě lupů, oparů, hojení drobných ranek či popálenin.

Tato oblíbená fialková květinka je prostě multifunkční bylinou, jak už to tak u léčivek bývá. Pozitivně ovlivňuje nejen tělo, ale i mysl. Provoňte si domov pomocí levandulového oleje a ulevte si od stresu a nervozity.