Borůvky pěstované doma

Když dostanete chuť na borůvky, nemusíte pro ně běžet hned do lesa, na trh či do supermarketu, ale můžete si utrhnout ze své vlastní úrody. Základem je opatřit si alespoň dva keříky rozdílných odrůd, kvůli vzájemnému opylování. Začněte s pěstováním teď na jaře, ještě letos sklidíte první úrodu.

Každá odrůda má specifickou chuť

Borůvky začali šlechtit na počátku 20. století Američané a zaměřili se především na velikost a kvalitu plodů, na chuťové vlastnosti a odolnost proti mrazu. V současné době existují desítky odrůd, z nichž se pro pěstování na balkonech doporučují jen některé druhy. Vedle chuťově vynikajících borůvek je totiž možné narazit i na takové, které jsou chuťově průměrnější. Každá borůvka je jiná, ale všechny jsou v základu chutné. Oproti lesním borůvkám, ty zahradní nebarví a mají o něco větší a sladší plody.

Podmínky pro pěstování borůvek

Pro domácí pěstování borůvek připravte příhodné podmínky. V každém ohledu potřebují hodně slunce, kyselou půdu s pH 3,5-4 a vysokou vlhkost vzduchu. Dopřejte jim pravidelnou zálivku, aby byl substrát stále vlhký. Protože borůvkám nesvědčí chlór ani vápník, zalévejte pouze dešťovou vodou. Borůvky jsou částečně samosprašné, takže pokud budete pěstovat v květináči pouze jednu rostlinu, plodit sice bude, ale jen střídmě a borůvky budou drobnější. Umístěte proto na jedno místo více rostlin, které si budou v tomto ohledu vzájemně pomáhat.

Druhy kanadských borůvek

Kanadské borůvky mají nepřebernou škálu odrůd a liší se velikostí plodů, vzrůstem, úrodností a dobou sklizně. Rozdělují se na rané, středně rané a pozdní.

Rané odrůdy

Bluetta je nízký keř o velikosti 90 až 150 cm. Zralých borůvek se dočkáte v polovině července a jejich úrodnost bývá velmi vysoká. Borůvky jsou střední velikosti a mají tmavý odstín.

Patriot je keř, který může dorůst 180 cm, má velké plody s výbornou chutí a poskytuje také bohatou úrodu.

Sunrise je odrůda, kdy keř dosahuje velikosti 150 cm, plody jsou střední velikosti a dozrávají v polovině července. Borůvky mají bleděmodrou barvu a krásně voní.

Northland je nižší, ale hustší keř o výšce do 120 cm. Plody jsou tmavě fialové, menší a dozrávají v druhé půlce července. Odrůda je pověstná svou vysokou úrodností.

Duke vyrůstá do výšky 180 cm a má středně velké plody, které dozrávají v polovině července.

Středně rané odrůdy

Nelson je odrůda, jejíž keře jsou vzpřímené a vysoké i 180 cm. Plody dozrávají koncem července a neopadávají.

Bluecrop je silně rostoucí keř, který dosahuje až 200 cm. Plody jsou velké a dozrávají začátkem srpna.

Bluegold je mezi borůvkami poměrně nízký keř s kompaktním vzrůstem. Jeho plody jsou drobnější a dozrávají v první polovině srpna.

Herbert je borůvkový keř vysoký až 150 cm. Koncem července se dočkáte chutných plodů.

Blueray je vysoký 120 až 180 cm a vyznačuje se poměrně velkými a sladkými plody.

Pozdní odrůdy

Pink Lemonade je odrůda dorůstající do 150 cm. Rostlina je specifická zvláštní barvou plodů, která je výrazně růžová.

Darrow patří mezi vyšší odrůdy a většinou má výšku 150 až 210 cm. Plody jsou velké a dozrávají na počátkem srpna.

Berkeley má výhony dlouhé až 200 cm, ale keře jsou poměrně řídké. Odrůda je citlivá na jarní mrazíky a chutné plody dozrávají v druhé půlce srpna.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.plastia.eu, www.abecedazahrady.dama.cz