Exoticky krásné květy orchidejí se vyjímají v bytech i domech. Ale kam je nejvhodnější orchidej umístit, tak aby vás obohacovala svými nádhernými květy? Věřte tomu, že když jí najdete to pravé místo, kde jí to po všech směrech bude svědčit, bude spokojená rostlina i vy!

Exotika každým coulem

Pěstování orchideje v domácích podmínkách není nic složitého. Jestli s těmito rostlinami teprve začínáte, pro začátek zkuste spíše druhy, které nejsou na pěstění moc náročné. Patří mezi ně můrovec (Phalaenopsis), ale sáhnout můžete i po druhu Oncidium nebo Vanda. Všechny se pěstují podobným způsobem, ale vždy si raději o druhu něco předem nastudujte, abyste si rostlinu zbytečně nezahubili nesprávnou péčí.

Správný obal

Jelikož ve své domovině roste orchidej převážně epifytně, což znamená například přichycená ke kmenu stromu (na kterém ale neparazituje, „kope“ sama za sebe), je pro ni potřeba zajistit i patřičný obal. Více o vhodných obalech si můžete přečíst v tomto článku:

Suchý vzduch a průvan

Tato dvojkombinace pro orchidej není zrovna přívětivá. Suchý vzduch je způsoben většinou vytápěním, tím pádem orchideje trpí zejména v zimním období, kdy topení jede na plné obrátky. Zbavte se alespoň částečně suchého vzduchu pomocí zvlhčovače. Na dostatečné zvlhčení vzduchu v místnosti je například odpařovač na topení dost neúčinný. Vypařit by se mělo do místnosti totiž několik litrů vody denně.

Kam orchidej rozhodně nedávat?

Do ložnice! Možná vám to připadá trochu podivné, ale orchideje vám mohou i uškodit. Citlivější jedinci reagují na tuto rostlinu občas dost podrážděně, jsou unavení nebo je bolí hlava. Proč tomu tak je? Podle čínského učení feng-šuej vysává totiž orchidej z lidí velké množství energie.

Správný rozptyl světla

Rostlinám se bude nejlépe dařit na parapetu směřujícím na východ nebo západ. Na jižních oknech hrozí riziko připálení listů od sluníčka.

Tam, kde bude naopak světla málo, se rostlině dařit nebude a začna vám pomalu, ale jistě, umírat.

Blízkost ovoce orchideji škodí

A nejen orchidejím! Velké množství ovoce do ovzduší uvolňuje ethylen. Ovoce mění barvu, měkne a je sladší. Pro ovoce přirozená chemická reakce, ale pro orchidej tichý zabiják. Uvolněný ethylen způsobuje předčasné kvetení, poupata mohou z rostliny opadat ještě před otevřením květu. Jestli už jsou květy v plné síle, ethylen jejich kvetení předčasně ukončí, což je velká škoda.

Zdroje: www.jenzeny.cz, hobby.instory.cz