Toužíte po čisté a voňavé domácnosti a utrácíte zbytečně peníze za drahé čistící chemické prostředky? Zkuste být šetrnější nejen ke své kapse, ale i k přírodě. Stačí si vzít k ruce pomocníky, které častokrát fungují mnohem lépe a jsou šetrné k životnímu prostředí. Vaši podlahu dokonale umyje levná a velmi účinná jedlá soda a překvapivě i ocet. Nespoléhejte se na prodejce a vyrobte si vlastní přírodní čistidla, která spolehlivě zaberou.

Mastnota je prevít

Nejčastěji se mastné skvrny vyskytují v kuchyni. Zná to každý, kdo rád vaří, protože například takové smažení nadělá spoustu neplechy. Výjimkou nebývá ani koupelna, kde občas ukápne nějaká ta kapička krému či olejíčku. Ušetřeny nejsou ani podlahy v ostatních částech bytu či domu, ale většinou jde o běžnou špínu. Pokud chcete mít doma podlahy jak z alabastru, máme pro vás pár užitečných a jednoduchých tipů.

Jedlá soda

Dvě krátká slova a zároveň hit číslo jedna. Možná si vzpomenete ze školy na chemický vzorec NaHCO3, sodná sůl kyseliny uhličité, ale spíše ji znáte pod názvy, kterých je hned více: bikarbonát sodný, zažívací soda, pečicí soda či pečicí prášek. Ovšem nejpoužívanější pojmenování je jedlá soda.

V přírodě se nachází v krystalické formě a běžně se drtí na jemný bílý prášek, který milovaly už naše babičky. Teplem se soda bikarbona rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý, takže je absolutně ohleduplná k přírodě i k lidskému zdraví. Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny. Dnes se získává z uhličitanu sodného, jehož zdrojem je nerost trona.

Kombinace jedlé sody a octa

Co budete potřebovat:

  • ¼ hrnku bílého octa
  • ¼ hrnku jedlé sody na praní
  • 1 polévkovou lžíci prostředku na nádobí
  • 6 až 7 litrů teplé vody
  • kbelík, mop či hadr

Dejte do kbelíku veškeré ingredience, zalijte je teplou vodou, a nakonec vše perfektně promíchejte. Jednoduché, že? Teď nezbývá, než přiložit ruku k dílu a začít vytírat. Čeká vás příjemná práce, protože vše půjde díky použitým komponentům „jak po másle“. A mastné skvrny budou v mžiku pryč.

Voňavá mýdlová voda

Co budete potřebovat:

  • 1 čajová lžička kastilského mýdla
  • 0,7 litru horké vody
  • pár kapek aroma oleje
  • rozprašovač
  • mop s mikrovlákny
  • smeták nebo vysavač

Nejprve zbavte podlahu veškerých nečistot a zameťte nebo vysajte. Poté si připravte čisticí prostředek smícháním mýdla, vody a oleje. Veškeré přísady důkladně promíchejte a nalijte do rozprašovače. Roztokem postříkejte podlahu a nechte pár minut působit. Na závěr setřete podlahu mopem a máte hotovo.

Lehký „peeling“ na zašlou špínu

U obzvláště znečištěných podlah sáhněte s jistotou po jedlé sodě. Mastné skvrny nejprve tímto bílým práškem posypte a poté je postříkejte připraveným roztokem z kastilského mýdla. Nechte směs chvilku působit, a nakonec vytřete podlahu jednou z uvedených metod.

Související články

Zdroje: www.primanapady.cz, www.flowee.cz, www.nazeleno.cz