Pokojovky vybírejte podle světelných podmínek

Než se rozhodnete pořídit si všechny ty nádherné rostliny v květinářství nebo zahradnictví, myslete na to, kam je vlastně umístíte. Často máme docela přesnou představu o místě, jindy toužíme po konkrétní rostlině. A co udělat s darovanými pokojovkami? Každá potřebuje vhodnou zálivku, zeminu či hnojení a světlo. Světelné podmínky se různí podle toho, odkud pokojovky původně pocházejí. Květináč jim totiž není domovem. Původně rostly v džunglích, na poušti nebo v jiných atypických podmínkách. Chcete, aby se cítily jako doma? Zajistěte jim správné světlo.

Mnohé pokojovky o světlo nestojí

Mezi rostliny snášející dobře stín patří u nás velmi známý a oblíbený potos, také tchýnin jazyk či domácí štěstí. U některých byste čekali stínomilnost o něco méně. Palmy a další rostliny, které je připomínají, v nás spíš evokují horko a tím pádem i spoustu světla. Ale neplatí to vždy. Mezi takové patří některé dračince. Varianta „Janet Craig“ a „Lisa“ mají kratší a širší listy než typická „Marginata“, která ale do stínomilných nepatří. Oba dračince jsou košaté a působí bohatým dojmem, především když lístky vyrůstají z robustního kmínku.

Na stinná stanoviště můžete také umístit filodendrony. Je jich velké množství druhů a potěší nádhernými dekorativními listy. Palma vhodná do stínu se jmenuje oštěpuška nádherná nebo se jí říká palma horská. Její vzhled je pro palmy typický a pokud chcete doma vytvořit malou džungli, nezklame vás.

Rozptýlené světlo najdete ve všech domovech

Pojem rozptýlené světlo jste už určitě slyšeli. Světlé místo bez přímých slunečních paprsků doma jistě také najdete. Takové světelné podmínky jsou často na parapetu oken směřujících na sever a jistě záleží na tom, jaké máte záclony či závěsy. Rozptýlené světlo si díky nim dokážete doma vytvořit i uměle. Do této kategorie pokojových rostlin spadají mnohé známé druhy. Dračinec „Marginata“ je jednou z nejrozšířenějších dracén. Lístky jsou štíhlé, dlouhé a lemované načervenalým proužkem. Jiná varianta „Warneckii“ má na listech světlé pruhy a určitě patří k těm zdobnějším dračicům. Mezi palmy, kterým svědčí rozptýlené světlo, rozhodně patří areka obecná, palmy rodu rapis, kentia či ságo. Nepřímé světlo mají rády i drobné břečťany nebo majestátní fíkovník pryžodárný. Obecně jsou to také orchideje, bromélie, toulitky a většina kapradin, například parožnatka.

Světlomilné pokojovky známé i neznámé

Přímé slunce mají rády především suchomilnější rostliny. Je jich opravdu velké množství a znáte je z dovolených ve středomoří nebo v severní Africe, kde dorůstají obrovských rozměrů. Do této kategorie patří fíkusy, juky, aloe vera, kaktusy, ibišky, rýmovník, citrusovníky nebo méně obvyklé banánovníky. Ty všechny lze pěstovat jako pokojovky. Mezi méně známé patří adénium či pryšce. Naopak kolopejky najdete i u vás v květinářství. Krásně barevně kvetou a patří k nenáročným rostlinám, které se hodí do každé domácnosti.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, homebydleni.cz, balconygardenweb.com