Obydlí je nazdobeno, zbývá už jen vymyslet ta nejkrásnější velikonoční vajíčka? Použijte rýžovou metodu. Pokud máte doma malé pomocníky, zapojte je také, rozhodně je práce s rýží a vejci bude bavit. Barvení zabere jen pár minut času, takže nehrozí, že by se u toho začali nudit.

Suroviny ze spíže

Tato metoda je velmi jednoduchá a potřebujete na ni jen ty nejzákladnější suroviny. Jediné, pro co budete muset běžet do obchodu, jsou barvy na vejce. Připravte si tedy pytlík rýže, klasický ocet, trochu vody a vejce uvařená natvrdo.

A jaký je postup? Podívejte se na toto krátké video:

Zdroj: Youtube

Rýže je vděčná surovina. Jakmile se ona obalí barvou a nasákne do sebe vlhkost, stane se z ní skvělý barvící pomocník. Kombinovat můžete všemožné potravinářské barvy z obchodu určené pro barvení vajec. Rýže zvládne vše!

Barvení vajec rýží

Vezměte uzavíratelný nebo klasický igelitový sáček. Nasypejte do něj zhruba tři polévkové lžíce rýže a vyberte barvu, jakou byste chtěli vejce obarvit a nasypejte ji k rýži. Přidejte trochu vody a malou lžičku octa a vše dobře promíchejte.

Cílem je, aby se všechna rýže obarvila a byla vlhká. Nyní přijde okamžik pravdy. Vložte vejce do připraveného sáčku s rýží a pohybujte se sáčkem tak, aby se vejce ze všech stran díky zrníčkům obarvilo. Kombinovat můžete barvy podle libosti. Fantazii a kreativitě se meze nekladou. Buď můžete zkusit vejce jednobarevná, klasická, anebo se pusťte do odvážnějších vícebarevných kombinací. Jediné pravidlo, které je potřeba dodržet, je začínat vždy světlejší barvou.

Žíhaná jako ze žurnálu

Pokud chcete vícebarevné kraslice, vyberte si na začátek co nejsvětlejší barvu. Pokračujte tmavšími tóny až po ty úplně nejtmavší. Obarvená vejce vždy ze sáčku vyjměte a nechte na kuchyňské utěrce, nebo pečícím papíru uschnout, aby se barva nesetřela. Odrolte přebytečnou rýži a dolaďte vejce k dokonalosti.

Nejlepší je vzít kousek špeku, tak jak to dělávaly naše babičky, nebo trochu sádla. Pokud nemáte tyto pochutiny po ruce, vystačíte si i s troškou oleje. Sádlo nebo olej naneste na suchý hadřík a vajíčko po vajíčku jím potřete. Vyrobíte si tak nádherné neodolatelně lesklé kraslice za pár korun.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, hobby.instory.cz