Orchideje jsou jednou z nejoblíbenějších pokojových rostlin, které jsou ozdobou každého interiéru. Péče o tento typ rostlin není nijak náročná, a to ani ve chvíli, kdy rostlina zrovna neprospívá. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak ji zachránit, když ji začnou žloutnout listy.

Chcete vědět víc? Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Proč orchidejím žloutnou listy

V případě, že žloutnou jeden či dva spodní listy, nemusíte se ničeho obávat, může jít o přirozený cyklus obměny. I listy orchideje mají svou životnost a může se jednat o projev pokročilého věku rostliny. V případě, že jinak vypadá květina v pořádku, buďte bez obav a počkejte, až list zcela uschne, a pak jej opatrně odstřihněte. Pokud však listy žloutnou ve velkém, měli byste zakročit, protože vám orchidej dává najevo, že něco není v pořádku.

Příčin může být hned několik

Listy mohou začít žloutnout vlivem špatné zálivky či nevhodného umístění, kdy je rostlina vystavena riziku chladného vzduchu. Někdy mohou být příčinou i mnohé nemoci, plísně či houby. Jak tedy listům orchideje navrátit pružnost, lesk a sytou zelenou barvu?

Základem je správná zálivka

Velmi často je problémem špatná zálivka. Proto rostlinu nikdy nepřelévejte, hodně vody květina špatně snáší. Řiďte se stavem kořenů, které by měly být zelené a měly by mít dostatek světla. Proto jsou pro orchideje vhodné průsvitné květníky. Od toho se totiž odvíjí i kvalita listů.

Na žluté listy funguje brambora

Ingrediencí, kterou můžete orchidej zachránit, jsou bramborové slupky, které dodají rostlině potřebné vitamíny a minerály. Nakrájejte je na menší kousky, vložte je do menšího hrnce a zalijte vodou, kterou postupně přivedete na pár minut k varu. Poté hrnec odstavte, nechte odvar vychladnout a poté jej přeceďte. Pak tento roztok používejte jako zálivku.

Dodejte orchideji dusík a železo

Žloutnutí listů je často způsobeno také nedostatkem důležitých živin, a to hlavně dusíku a železa. Zpravidla se to projevuje na nejstarších listech. Nezapomínejte tedy rostlině dodat tyto látky pomocí vhodného hnojiva.

Orchidej potřebuje dostatek světla

Žloutnutí listů orchidejí je časté především v podzimním a zimním období, protože je méně světla a okolní teplota vzduchu se zvyšuje díky vytápění v domácnosti. Orchidej ožije, pokud ji přesunete na více osvětlené místo.

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.bydlimeutulne.cz, www.babinet.cz