Právem se ocitáme v jarní euforii. Nejen zahrádkáři vítají vlahý déšť, chalupaření získává nové příznivce, s blaženým pocitem z prvních pěstitelských úspěchů se seznamují noví nadšenci. Čerstvý vítr, třeba prostřednictvím nových doplňků, si však zaslouží i naše domovy. A česká klasika jim sluší! Víte, že poetické kresby Josefa Lady zdobí nejen obrazy, pohledy, knihy, ale také bavlněné povlaky na polštáře? Limitovaná edice pěti dekoračních povlaků se zimními motivy kreseb Josefa Lady, které loni na podzim uvedla firma Matějovský, tradiční český výrobce ložního povlečení a bytového textilu, se nyní rozrostla o dalších pět motivů. „Máme velkou radost z toho, že můžeme zákazníkům a zákaznicím nabídnout produkt, který je zároveň i naší srdcovou záležitostí. Ohlasy na povlaky s motivy kreseb Josefa Lady jsou velice pozitivní. Nabídku jsme rozšířili o pět pečlivě vybraných motivů. A mohu prozradit, že další novinky na sebe nenechají dlouho čekat. Již brzy představíme novou kolekci kuchyňských utěrek s motivy kreseb Josefa Lady, které si naši zákazníci a zákaznice tolik oblíbili," říká s úsměvem Alena Samková, ředitelka společnosti Matějovský. Na povlacích z 100% bavlny ožily půvabné, typicky černou barvou konturované, ladovské scenérie. „Nejmodernější digitální tisková technologie nám umožnila vyrobit tištěné dekorační povlaky o velikosti 33/50 centimetrů, které vynikají nádhernými barvami a precizními detaily. V nabídce samozřejmě nechybí ani náplň odpovídajícího rozměru,"mdodává Alena Samková. Poetické kresby Josefa Lady vás mohou provázet všemi ročními obdobími. „Novou limitovanou edici jsme sestavili tak, aby mohla být součástí interiérů po celý rok. Textilní doplněk tak navíc může plnit funkci uměleckého solitéru," podotýká Alena Samková.

Srozumitelné umění

Josef Lada se narodil jako čtvrté dítě do skromných ševcovských poměrů v roce 1887 v Hrusicích, malé vesničce v Posázaví. „Rodina bydlela v domku o jediné obytné místnosti, která byla zároveň kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí a v zimě bývala i chlévem. Místnost neměla pevnou podlahu, ale jen udusanou hlínu, a malý Josef v nejranějším dětství trávíval většinu času na peci, kde spával, hrál si a jen o kousek výš u komína měl později také první malou knihovnu naplněnou starými kalendáři a sešity," uvádějí autoři Jiří Olič a Lev Pavluch v obsáhlé monografii Lada. Josef Lada s nadšením kreslil již od dětství. Pro radost a pobavení, nejprve svých vrstevníků, později nás všech. Obrazy vnímal jako něco magického. Sám ve svém díle nebyl realista, nekreslil podle modelu. I když v jeho paměti zůstala rodná ves, umělcovu ruku vedly vlastní představy a fantazie. Kresby se tak staly něčím mimořádnějším, než všední realita. Imaginárním. Nadčasovým.

Klasická modrá vládne roku 2020

Americký Pantone Color Institute každoročně vyhlašuje barvu roku. Pro letošní rok vybral odstín s názvem 19-4052 Classic Blue. Tento odstín symbolizuje vstup do nové dekády, v níž stále ještě nevíme, co nás čeká. Klasická modrá barva má zároveň vzbuzovat klid, jistotu, pohodu, stálost, důvěru, harmonii i spojení s druhými. Prolíná se světem módy, grafického designu i výrobou bytových doplňků. A navíc je velice atraktivní a univerzálně sedí každému stylu! Nebojte se ji kombinovat také s dalšími barvami. Klasickou modrou výborně sladíte s šedou, bílou, černou, měděnou i zlatou. V interiéru skvěle vynikne spolu s výraznějšími odstíny žluté. Vyzkoušejte ji i u sebe doma! Oprašte cibulák a rozpomeňte se, jestli náhodou nemáte nějaký poklad s tradičním modrotiskem. Jsou to totiž doplňky, které v našich domovech patří na výsluní. A to nejen letos.