Adventních kalendářů s čokoládovými figurkami je v obchodních řetězcích nespočet. Stačí si jen vybrat. Ne každý má ale chuť na čokoládu, ne vždy je v kupovaných adventních kalendářích kvalitní náplň. Možná i proto se hitem stávají látkové adventní kalendáře, které lze naplnit malými dárečky dle svého uvážení.

Adventní fantazii se meze nekladou!

Na alternativní verzi adventního kalendáře jsou připraveni i obchodníci. Buď můžete koupit již hotové očíslované papírové pytlíčky s roztomilými vánočními motivy, naplnit je drobnůstkami a pověsit na zeď, nebo lze zvolit látkovou variantu. V tomto případě se jedná také o jednotlivé sáčky, ovšem látkové. Výhodou takového kalendáře je opravdu snadná výroba, bez nití a šicího stroje.

Rafinovanější verze adventního kalendáře

Další variantou je látkový kalendář vcelku. To znamená, že jednotlivá okénka jsou připevněna na zadní panel a adventní kalendář se v podstatě velmi podobá klasickému papírovému, tak jak jej známe z obchodů. Variant k ušití takového kalendáře je opět hned několik. Buď zvolíte minimalističtější verzi a panel i okénka vyrobíte z fleecu ve vánočních barvách a na jednotlivá okénka vyšijete čísla bavlnkou, anebo sáhnete po krásném předtištěném kalendáři, jehož výroba je pak opravdu hračka.

Přesvědčit se můžete na videu:

Zdroj: Youtube

Potřebovat budete šicí stroj, nitě, zadní panel adventního kalendáře a přední panel s natištěnými okénky, ale hlavně kvalitní nůžky, tak jak je vidět na videu. Nejprve vystřihněte podklad, tedy díl, na který pak budete našívat okénka. Do těch se pusťte vzápětí. Mělo by vzniknout šest pásů s okénky a jeden zadní panel.

Trocha obšívání

Aby byl kalendář dokonalý, bude potřeba pásy s okénky obšít, kraje se nebudou třepit. Použijte steh overlock nebo cikcak. Okraje přežehlete a prošijte po lícové straně. Je jen na vás, jestli zvolíte nit v úplně jiné barvě pro kontrastní efekt, nebo naopak v barvě okének.

Upravené okénkové díly pak našijte jeden po druhém na připravený podklad. Nejlepší je začít od shora. Tedy od čísla jedna. Pásy s okénky vždy přiložte na předtištěné podkladové linie, přišpendlete, aby se nepohnuly a prošijte pouze spodní a boční strany. Vrchní musí zůstat neprošité, aby bylo možné okénka kalendáře naplnit. Vnitřní strany okének pak prošijete najednou, tak jak je patrné na videu.

Téměř hotovo

Kalendář je téměř hotov, chybí už jen ohnout okraje na zadní stranu a obšít. Zároveň vytvořit tunel na horní straně kalendáře, aby bylo možné jej pověsit na zeď. Horní stranu kalendáře ohněte k lícové straně, ohyb by měl mít asi čtyři centimetry a prošijte.

Do tunýlku pak stačí zasunout kousek rovné větvičky ta, aby se na každém konci dala uvázat stužka, za tu pak kalendář snadno pověsíte na zeď. Jakmile je hotovo, čeká vás úplně poslední a nejpříjemnější část. Kalendář naplnit, podle chuti a fantazie.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.moje-siti.cz, takoy.czwww.prosikulky.cz