Rozhodli jste se rodině upéct nějakou sladkost, ale zjistili jste, že vám doma schází máslo? Naštěstí existují alternativy, které jej mohou skvěle nahradit. Výborně funguje například banán!
Máslo je jednou ze základních surovin, která se používá k pečení a přípravě mnoha dezertů. V případě, že ho zrovna doma nemáte, nedělejte si hlavu! Můžete využít potraviny, které ho snadno zastoupí. Možností je hned několik.
Trn z paty vám vytrhne ovocné pyré
Možná by vás to ani nenapadlo, ale naše babičky si v tomto případě uměly poradit díky ovocnému pyré. Dokonce jde o zdravější náhražky másla, takže je můžete využívat i ve chvíli, kdy chcete mít pečivo odlehčené. Ovocným pyré totiž nahradíte i částečné množství tuku a vaše delikatesa bude obsahovat mnohem méně kalorií. Množství másla nahraďte stejným množstvím ovocného pyré.
Možná by vás to ani nenapadlo, ale naše babičky uměly nahradit tuk ovocným pyré.
Banánové pyré
Oloupané banány nakrájejte na menší části a potom je buď rozmixujte v mixéru, nebo rozdrťte vidličkou tak, aby měly úplně hladkou konzistenci.
Jablečné pyré
Oloupaná čistá jablka nakrájejte na menší kousky a vložte je do hrnce s vodou. Vařte je tak dlouho, dokud nezměknou a část vody se nevyvaří. Nakonec obsah hrnce rozmixujte a pyré je na světě.
Dýňové pyré
Stejně jako banán nebo jablka rozkrájejte dýni na menší kostičky a uvařte ji ve vroucí vodě. Nakonec ji rozmačkejte na jemnou kaši. Pokrmu dodáte velký podíl vlákniny, mnohé vitamíny a draslík. Nejčastěji se používá známá tykev Hokkaido, ale můžete použít i jakoukoliv jinou.
Avokádové pyré
Zralé avokádo rozmačkejte na jemnou olejovou kašičku, která je nejen báječnou náhražkou másla k pečení, ale také výborně chutná jako pomazánka na chleba. Avokádo je nesmírně zdravě, jelikož je plné vitamínů, důležitých minerálů, vlákniny a zdravých tuků omega-3 a omega-6.
Podmáslí
Další skvělá náhražka másla! V tomto případě použijete polovičku dané dávky z receptu. Podmáslí si můžete velice snadno vyrobit doma. Stačí, když do hrnečku s mlékem přidáte 1 lžíci citronové šťávy a octa a necháte vše 5 minut odstát.
Řecký jogurt
Neváhejte použít k pečení namísto másla i řecký jogurt. Dodá pokrmu vlhkost, vláčnost a zdravé bílkoviny. Předepsané množství másla nahraďte poloviční dávkou.
Olivový olej
Máslo se dá samozřejmě velice snadno nahradit jiným tukem. Nejzdravější je použití olivového oleje. A v jakém množství ho máte použít? Odečtěte čtvrtinu z receptu, a právě tuto dávku použijte. Protože má olivový olej pikantní chuť, není vždy nejlepší volbou pro sladké pečivo, spíše je vhodné ho použít na pečení chleba, slaných koláčů a sušenek. Jestli chcete neutrální chuť, sáhněte spíše po rafinovaném olivovém oleji, v případě žádoucí výraznější chuti využijte extra panenský.
Slunečnicový olej
Levnější a dostupnější variantou je použití slunečnicového oleje. Odvažte si stejné množství, kolik je v receptu uvedeno másla.
Kokosový olej je velice oblíbenou možností, protože má nejpodobnější vlastnosti máslu a pomáhá udržet strukturu těsta.
Kokosový olej
Tento typ oleje je velice oblíbenou možností, protože kokosový olej je při nižších teplotách tuhý, a když se zahřeje je tekutý. Má tedy nejpodobnější vlastnosti máslu a pomáhá udržet strukturu těsta. Měli byste ho použít stejné množství, které je požadováno v receptu.
Škrob
Máslo lze velice snadno nahradit i škrobem, který smícháte s vodou v poměru 1:2. Nejprve směs promíchejte a za stálého míchání ji tak 5 minut povařte, dokud není naprosto hladká. Po vychladnutí použijte směs do těsta jako běžné máslo.
Zdroje: www.jimeto.cz, www.cs.bakeitwithlove.com, www.prozeny.cz