Vánočka hrnková

Spolehlivý recept na bezlepkové kynuté těsto nás uchrání zbytečných karambolů. A vánočka je od té běžné k nerozeznání.

1 vánočka, 1 hodina + pečení a kynutí

  • 1 hrnek bezlepkové samokypřicí směsi Freee Doves Farm
  • 1 hrnek bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane
  • 1 hrnek bezlepkové směsi Jizerka
  • 1 lžíce tapiokové mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • ¾ hrnku teplého mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g tvarohu (tofu nebo bezlaktózového tuku)
  • 2 hrsti rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce (rozšlehané), na potření
  • plátky mandlí, na posypání

1. V hrnku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouky se solí a oběma cukry. Přidáme rozpuštěné máslo, tvaroh, vzešlý kvásek a zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce a citronovou šťávu. Vyhněteme jemné a vláčné těsto. Nakonec přimícháme rozinky namočené v rumu. Necháme hodinu v teple kynout, zakryté igelitem nebo poklopem, aby těsto neoschlo.

2. Těsto dáme na vál a několikrát popřekládáme od kraje ke středu. Rozdělíme ho na 9 nebo 6 dílů. Z nich vytvoříme dlouhé válečky a nejlépe přímo na pečicím papíře splétáme, abychom vánočku nepřenášeli. Spletenou vánočku necháme na pečicím papíře ještě asi 30 minut kynout.

3. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.

Košíčky

Náročné jsou jen zdánlivě. S těstem se totiž krásně pracuje a jakmile chytíme grif, půjde vše snadno od ruky.

40 kousků, 45 minut

  • 180 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Frolla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
  • 3 žloutky
  • citronová kůra

Na náplň:

  • 1 sáček vanilkového pudinku (bez lepku)
  • 450 ml mléka
  • moučkový cukr, podle chuti
  • 250 g másla
  • rum, marmeláda rybízová, bezlepkové piškoty, kandované ovoce, rozinky, podle chuti

Všechny suroviny zpracujeme na vále na co nejhladší těsto. Tím plníme košíčky, které skládáme na plech, pečeme asi při 170 °C asi 15 minut do světle růžova. Upečené a trochu zchladlé košíčky vyklepneme a necháme úplně vychladnout. Mezitím připravíme náplň. Pudink uvaříme podle návodu na obalu, jen z 450 ml mléka. Do vychladlého pak zapracujeme máslo, podle chuti cukr i rum, trochu rybízové marmelády, rozdrobené piškoty, kandované ovoce, případně rozinky. Vytvoříme směs, kterou plníme košíčky. Povrch náplně pak polijeme čokoládou a můžeme ještě nazdobit.

Medovníkové koule

Díky medu a kondenzovanému mléku jsou až hříšně sladké. Ale to k vánočnímu mlsání přece patří.

50 ks, 1 hodina

  • 3 vejce
  • 130 g cukru krupice
  • 1 máslo
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g bezlepkové směsi Jizerka

Na krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 1 máslo

Všechny suroviny na korpus vyšleháme, nachystáme si 3 plechy vyložené pečicím papírem. Každý potřeme vrstvou těsta vysokou asi 0,5 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 20 minut do světle růžova. Mezitím vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem do jemného krému, do kterého nadrobíme a vyšleháme 2 pláty upečeného a vychladlého těsta. Zbylý plát rozdrobíme zvlášť do mísy. Z vyšlehaného těsta tvoříme kuličky, které obalujeme ve zbylém rozdrobeném těstě. Hotové ihned uskladníme v chladu.

Včelí úly

Snadné, rychlé, a navíc bez pečení.

40 ks, 30 minut

  • 170 g rozdrcených bezlepkových piškotů
  • 5 lžic medu
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g ztuhlého másla (nebo bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • bezlepkové piškoty jako podklad

Na krém:

  • 250 g másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce uvařeného vanilkového pudinku

1. V mixéru rozmixujeme piškoty, med, vlašské ořechy, ztuhlé máslo, rum a skořici na jemnou pastu. Necháme dvě hodiny v chladničce ztuhnout.

2. Na krém vyšleháme máslo, cukr a uvařený vychladlý pudink v jemný krém.

3. Použijeme nejlépe formičky na úly, které se dají rozvírat, usnadní nám práci s vyklepáváním. Z pasty tvarujeme kuličku, kterou rozprostřeme do formičky úlu tak, aby uprostřed zůstal důlek na krém. Úl naplníme krémem a podložíme bezlepkovým piškotem tak, aby hladký povrch tvořil dno. Hotové úly ihned dáváme do chladničky nebo mrazničky a pak vytahujeme dle chuti.

Perníčky

Medově zlaté, správně kořeněné a co je nejlepší – jsou hned měkké.

2 plechy, 30 minut + odležení a pečení

  • 150 g bezlepkové směsi samokypřicí Freee Doves Farm (modrá holubička)
  • 65 g bezlepkové směsi Jizerka
  • 65 g bezlepkové směsi bílé Free Doves Farm (růžová holubička)
  • 160 g medu
  • 60 g másla (bezmléčného tuku)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
  • povidla na naplnění
  • čokoláda na vaření a plátek másla (bezmléčného tuku), na polití

Ze všech ingrediencí zpracujeme jemné vláčné těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme v chladu nejlépe na 24 hodin. Odležené těsto rozválíme přes sáček na plát silný 3–4 mm. Těsto by mělo být krásně pružné. Vykrajujeme různé tvary a vkládáme na pečicí papír, pečeme jen do světlounka při 180 °C asi 10 minut. Takto upečené perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou. Nebo promažeme povidly a obalíme v čokoládě. Skladujeme v uzavíratelné misce nebo mrazíme a vytahujeme dle potřeby.

Vanilkové rohlíčky

Voní Štědrým dnem, ať jsou s lepkem, nebo bez.

1 plech, 30 minut + odležení

  • 100 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku), změklého
  • 100 g sádla, změklého
  • 100 g cukru
  • 100 g ořechů, jemně mletých
  • 1 vejce
  • 270 g bezlepkové směsi Freee Doves Farm
  • světlá chlebová (fialová holubička)
  • 100 g bezlepkové směsi Jizerka
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení

Ze všech surovin na vále vypracujeme těsto, které vložíme asi na hodinu do chladničky na odležení. Po hodině znovu propracujeme a tvoříme rohlíčky, které klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut při 170 °C do světle růžova. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukrů.

Kytičky s ořechovým zdobením

Něžné tvary, které díky ořechům v polevě krásně křupou.

2 plechy

  • 250 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Frolla
  • 170 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronová kůra nebo na lžičku vymačkaná šťáva z citronu

Na polevu:

  • 50 g vlašských ořechů, mletých
  • 2 bílky
  • 50 g moučkového cukru
  • cukrové zdobení, není nutné

Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme zchladnout v ledničce asi 1 hodinu. Poté rozválíme těsto asi 3 mm silné a vykrajujeme kytičky. Na polevu vyšleháme z bílků tuhý sníh a do něj zapracujeme mleté ořechy i cukr. Polevou ozdobíme kytičky a podle chuti posypeme dalším zdobením. Pečeme při 180 °C asi 10 minut do světlounka.

Skořicové sušenky

Jsou úplně jednoduché na přípravu a oblíbí si je celá rodina.

2 plechy, 30 minut + odležení

  • 180 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g bezlepkové směsi světlé chlebové Freee Doves Farm (fialová holubička)
  • 75 g bezlepkové směsi Jizerka
  • 2 lžičky mleté skořice

Ze všech surovin vypracujeme na vále nebo v robotu těsto, které dáme na 20 minut do chladničky odležet. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky velké asi 1 cm, které vroubkovanou stranou paličky na maso (nebo razítkem) naklepneme tak, aby i s naklepnutím byly 0,5 cm vysoké, a položíme na pečicí papír. Pečeme při 180 °C asi 10 minut. Po upečení můžeme pokapat čokoládou na vaření rozpuštěnou s máslem nebo jinak nazdobit.

Klidné přípravy i s omezením

Možná se lepku musíme vyhýbat sami, možná jen letos o Vánocích přijde někdo, komu klasická mouka nedělá dobře. Z příprav bychom se neměli stresovat. Když použijeme dobré recepty a dodržíme základní pravidla, užijeme si pohoštění všichni.

1) Před přípravou bezlepkové stravy je důležité předcházet nežádoucí kontaminaci. Je třeba mít řádně očištěné prkénko, vál, formičky, ostatní náčiní na pečení i ruce. Nikdy nezpracováváme zároveň lepková a bezlepková těsta. I malinké množství drobečků nebo lepkové mouky způsobí celiakovi nebo alergikovi veliké problémy.

2) Tučná těsta, linecká, sádlová a obecně ta určená pro pečení cukroví pečeme z hutnějších druhů bezlepkových moučných směsí, ke kterým můžeme přidávat v menším poměru i jednodruhové mouky. Směsi by měly obsahovat pojiva (například xantanovou gumu, guarovou gumu), aby těsto drželo pohromadě a nedrobilo se. Můžeme použít i směsi, které jsou určené přímo na cukroví.

3) Pro přípravu kynutých těst (na vánočky, veky, rohlíky apod.) je dobré se držet ověřeného bezlepkového receptu. U přípravy bezlepkového pečiva totiž nestačí nahradit a vybrat správnou mouku, upravují se i veškeré poměry tekutin a sypkých směsí. Kynutá bezlepková těsta mají vlastní postupy přípravy, například nadlehčení těsta, zapařování v troubě i jiný způsob pečení.

4) Když pečeme bezlepkové cukroví, je ideální používat ztuhlé tuky z chladničky a povolená těsta po zpracování opět nechat alespoň krátce ztuhnout. Pak je ihned zpracováváme, vykrajujeme nebo tvarujeme. Cukroví by mělo být o něco silnější, minimálně 4 milimetry, některé druhy i více. Díky tomu není příliš křehké a dobře se s ním pracuje.

5) V případě, že nám některé cukroví nechutná nebo se nepovede, není důvod ho vyhazovat. Z rozdrobeného připravíme výborný cheesecake. Stačí přidat tuk, pomleté ořechy, promíchat, vyložit dortovou formu a nechat asi 7 minut zapéct. Máme tak připravený korpus na cheesecake, který můžeme libovolně naplnit.

6) Z trouby vytahujeme cukroví světlé, ale upečené, nenecháváme ho ztmavnout a necháme ho na plechu zcela vychladnout. Pak teprve s cukrovím manipulujeme.

7) Veškeré cukroví můžeme v klidu a pohodě péct již dva měsíce před svátky. Po upečení vložíme do uzavíratelných misek a zamrazíme. Můžeme mrazit již promazané, nebo suché a pak dle potřeby promazat. Pak jen vytáhneme potřebné množství a necháme alespoň půl hodiny povolit. Máme tak jistotu, že se cukroví nezkazí, a navíc si ušetříme před svátky spoustu času, energie a nervů.

TIP

Když připravujeme bezlepková jídla pro návštěvu, měli bychom si zjistit, zda dotyčný netrpí také dalšími intolerancemi či alergiemi. Lidé alergičtí na lepek se musí vyhýbat i deproteinovanému pšeničnému škrobu, který mohou obsahovat některé bezlepkové směsi. Proto bychom měli vždy číst složení a vědět, pro koho pečeme.

Zdroj: Časopis Receptář