Vánočka hrnková
Spolehlivý recept na bezlepkové kynuté těsto nás uchrání zbytečných karambolů. A vánočka je od té běžné k nerozeznání.
1 vánočka, 1 hodina + pečení a kynutí
- 1 hrnek bezlepkové samokypřicí směsi Freee Doves Farm
- 1 hrnek bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane
- 1 hrnek bezlepkové směsi Jizerka
- 1 lžíce tapiokové mouky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 4 lžíce rozpuštěného másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
- 4 lžíce moučkového cukru
- ¾ hrnku teplého mléka
- 1 vanilkový cukr
- 125 g tvarohu (tofu nebo bezlaktózového tuku)
- 2 hrsti rozinek namočených v rumu
- 1 vejce (rozšlehané), na potření
- plátky mandlí, na posypání
1. V hrnku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouky se solí a oběma cukry. Přidáme rozpuštěné máslo, tvaroh, vzešlý kvásek a zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce a citronovou šťávu. Vyhněteme jemné a vláčné těsto. Nakonec přimícháme rozinky namočené v rumu. Necháme hodinu v teple kynout, zakryté igelitem nebo poklopem, aby těsto neoschlo.
2. Těsto dáme na vál a několikrát popřekládáme od kraje ke středu. Rozdělíme ho na 9 nebo 6 dílů. Z nich vytvoříme dlouhé válečky a nejlépe přímo na pečicím papíře splétáme, abychom vánočku nepřenášeli. Spletenou vánočku necháme na pečicím papíře ještě asi 30 minut kynout.
3. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Košíčky
Náročné jsou jen zdánlivě. S těstem se totiž krásně pracuje a jakmile chytíme grif, půjde vše snadno od ruky.
40 kousků, 45 minut
- 180 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Frolla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
- 3 žloutky
- citronová kůra
Na náplň:
- 1 sáček vanilkového pudinku (bez lepku)
- 450 ml mléka
- moučkový cukr, podle chuti
- 250 g másla
- rum, marmeláda rybízová, bezlepkové piškoty, kandované ovoce, rozinky, podle chuti
Všechny suroviny zpracujeme na vále na co nejhladší těsto. Tím plníme košíčky, které skládáme na plech, pečeme asi při 170 °C asi 15 minut do světle růžova. Upečené a trochu zchladlé košíčky vyklepneme a necháme úplně vychladnout. Mezitím připravíme náplň. Pudink uvaříme podle návodu na obalu, jen z 450 ml mléka. Do vychladlého pak zapracujeme máslo, podle chuti cukr i rum, trochu rybízové marmelády, rozdrobené piškoty, kandované ovoce, případně rozinky. Vytvoříme směs, kterou plníme košíčky. Povrch náplně pak polijeme čokoládou a můžeme ještě nazdobit.
Medovníkové koule
Díky medu a kondenzovanému mléku jsou až hříšně sladké. Ale to k vánočnímu mlsání přece patří.
50 ks, 1 hodina
- 3 vejce
- 130 g cukru krupice
- 1 máslo
- 4 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 400 g bezlepkové směsi Jizerka
Na krém:
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 1 máslo
Všechny suroviny na korpus vyšleháme, nachystáme si 3 plechy vyložené pečicím papírem. Každý potřeme vrstvou těsta vysokou asi 0,5 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 20 minut do světle růžova. Mezitím vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem do jemného krému, do kterého nadrobíme a vyšleháme 2 pláty upečeného a vychladlého těsta. Zbylý plát rozdrobíme zvlášť do mísy. Z vyšlehaného těsta tvoříme kuličky, které obalujeme ve zbylém rozdrobeném těstě. Hotové ihned uskladníme v chladu.
Včelí úly
Snadné, rychlé, a navíc bez pečení.
40 ks, 30 minut
- 170 g rozdrcených bezlepkových piškotů
- 5 lžic medu
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 60 g ztuhlého másla (nebo bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
- bezlepkové piškoty jako podklad
Na krém:
- 250 g másla
- 4 lžíce cukru moučka
- 4 lžíce uvařeného vanilkového pudinku
1. V mixéru rozmixujeme piškoty, med, vlašské ořechy, ztuhlé máslo, rum a skořici na jemnou pastu. Necháme dvě hodiny v chladničce ztuhnout.
2. Na krém vyšleháme máslo, cukr a uvařený vychladlý pudink v jemný krém.
3. Použijeme nejlépe formičky na úly, které se dají rozvírat, usnadní nám práci s vyklepáváním. Z pasty tvarujeme kuličku, kterou rozprostřeme do formičky úlu tak, aby uprostřed zůstal důlek na krém. Úl naplníme krémem a podložíme bezlepkovým piškotem tak, aby hladký povrch tvořil dno. Hotové úly ihned dáváme do chladničky nebo mrazničky a pak vytahujeme dle chuti.
Perníčky
Medově zlaté, správně kořeněné a co je nejlepší – jsou hned měkké.
2 plechy, 30 minut + odležení a pečení
- 150 g bezlepkové směsi samokypřicí Freee Doves Farm (modrá holubička)
- 65 g bezlepkové směsi Jizerka
- 65 g bezlepkové směsi bílé Free Doves Farm (růžová holubička)
- 160 g medu
- 60 g másla (bezmléčného tuku)
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- špetka kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- povidla na naplnění
- čokoláda na vaření a plátek másla (bezmléčného tuku), na polití
Ze všech ingrediencí zpracujeme jemné vláčné těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme v chladu nejlépe na 24 hodin. Odležené těsto rozválíme přes sáček na plát silný 3–4 mm. Těsto by mělo být krásně pružné. Vykrajujeme různé tvary a vkládáme na pečicí papír, pečeme jen do světlounka při 180 °C asi 10 minut. Takto upečené perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou. Nebo promažeme povidly a obalíme v čokoládě. Skladujeme v uzavíratelné misce nebo mrazíme a vytahujeme dle potřeby.
Vanilkové rohlíčky
Voní Štědrým dnem, ať jsou s lepkem, nebo bez.
1 plech, 30 minut + odležení
- 100 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku), změklého
- 100 g sádla, změklého
- 100 g cukru
- 100 g ořechů, jemně mletých
- 1 vejce
- 270 g bezlepkové směsi Freee Doves Farm
- světlá chlebová (fialová holubička)
- 100 g bezlepkové směsi Jizerka
- citronová kůra
- vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení
Ze všech surovin na vále vypracujeme těsto, které vložíme asi na hodinu do chladničky na odležení. Po hodině znovu propracujeme a tvoříme rohlíčky, které klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut při 170 °C do světle růžova. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukrů.
Kytičky s ořechovým zdobením
Něžné tvary, které díky ořechům v polevě krásně křupou.
2 plechy
- 250 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Frolla
- 170 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- citronová kůra nebo na lžičku vymačkaná šťáva z citronu
Na polevu:
- 50 g vlašských ořechů, mletých
- 2 bílky
- 50 g moučkového cukru
- cukrové zdobení, není nutné
Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme zchladnout v ledničce asi 1 hodinu. Poté rozválíme těsto asi 3 mm silné a vykrajujeme kytičky. Na polevu vyšleháme z bílků tuhý sníh a do něj zapracujeme mleté ořechy i cukr. Polevou ozdobíme kytičky a podle chuti posypeme dalším zdobením. Pečeme při 180 °C asi 10 minut do světlounka.
Skořicové sušenky
Jsou úplně jednoduché na přípravu a oblíbí si je celá rodina.
2 plechy, 30 minut + odležení
- 180 g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g bezlepkové směsi světlé chlebové Freee Doves Farm (fialová holubička)
- 75 g bezlepkové směsi Jizerka
- 2 lžičky mleté skořice
Ze všech surovin vypracujeme na vále nebo v robotu těsto, které dáme na 20 minut do chladničky odležet. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky velké asi 1 cm, které vroubkovanou stranou paličky na maso (nebo razítkem) naklepneme tak, aby i s naklepnutím byly 0,5 cm vysoké, a položíme na pečicí papír. Pečeme při 180 °C asi 10 minut. Po upečení můžeme pokapat čokoládou na vaření rozpuštěnou s máslem nebo jinak nazdobit.
Klidné přípravy i s omezením
Možná se lepku musíme vyhýbat sami, možná jen letos o Vánocích přijde někdo, komu klasická mouka nedělá dobře. Z příprav bychom se neměli stresovat. Když použijeme dobré recepty a dodržíme základní pravidla, užijeme si pohoštění všichni.
1) Před přípravou bezlepkové stravy je důležité předcházet nežádoucí kontaminaci. Je třeba mít řádně očištěné prkénko, vál, formičky, ostatní náčiní na pečení i ruce. Nikdy nezpracováváme zároveň lepková a bezlepková těsta. I malinké množství drobečků nebo lepkové mouky způsobí celiakovi nebo alergikovi veliké problémy.
2) Tučná těsta, linecká, sádlová a obecně ta určená pro pečení cukroví pečeme z hutnějších druhů bezlepkových moučných směsí, ke kterým můžeme přidávat v menším poměru i jednodruhové mouky. Směsi by měly obsahovat pojiva (například xantanovou gumu, guarovou gumu), aby těsto drželo pohromadě a nedrobilo se. Můžeme použít i směsi, které jsou určené přímo na cukroví.
3) Pro přípravu kynutých těst (na vánočky, veky, rohlíky apod.) je dobré se držet ověřeného bezlepkového receptu. U přípravy bezlepkového pečiva totiž nestačí nahradit a vybrat správnou mouku, upravují se i veškeré poměry tekutin a sypkých směsí. Kynutá bezlepková těsta mají vlastní postupy přípravy, například nadlehčení těsta, zapařování v troubě i jiný způsob pečení.
4) Když pečeme bezlepkové cukroví, je ideální používat ztuhlé tuky z chladničky a povolená těsta po zpracování opět nechat alespoň krátce ztuhnout. Pak je ihned zpracováváme, vykrajujeme nebo tvarujeme. Cukroví by mělo být o něco silnější, minimálně 4 milimetry, některé druhy i více. Díky tomu není příliš křehké a dobře se s ním pracuje.
5) V případě, že nám některé cukroví nechutná nebo se nepovede, není důvod ho vyhazovat. Z rozdrobeného připravíme výborný cheesecake. Stačí přidat tuk, pomleté ořechy, promíchat, vyložit dortovou formu a nechat asi 7 minut zapéct. Máme tak připravený korpus na cheesecake, který můžeme libovolně naplnit.
6) Z trouby vytahujeme cukroví světlé, ale upečené, nenecháváme ho ztmavnout a necháme ho na plechu zcela vychladnout. Pak teprve s cukrovím manipulujeme.
7) Veškeré cukroví můžeme v klidu a pohodě péct již dva měsíce před svátky. Po upečení vložíme do uzavíratelných misek a zamrazíme. Můžeme mrazit již promazané, nebo suché a pak dle potřeby promazat. Pak jen vytáhneme potřebné množství a necháme alespoň půl hodiny povolit. Máme tak jistotu, že se cukroví nezkazí, a navíc si ušetříme před svátky spoustu času, energie a nervů.
TIP
Když připravujeme bezlepková jídla pro návštěvu, měli bychom si zjistit, zda dotyčný netrpí také dalšími intolerancemi či alergiemi. Lidé alergičtí na lepek se musí vyhýbat i deproteinovanému pšeničnému škrobu, který mohou obsahovat některé bezlepkové směsi. Proto bychom měli vždy číst složení a vědět, pro koho pečeme.
Zdroj: Časopis Receptář