Češi milují guláše na všechny způsoby. Ať už se jedná o klasický hovězí, vepřový, krůtí nebo třeba buřtguláš. Ten je založen na špekáčkách a bramborách a zná ho snad každý z prázdnich na chalupě. Pojďme si vyzkoušet tři varianty buřtguláše a posuďte sami, který pro vás bude ten pravý!
Buřtguláš je klasické české tábornické jídlo, které si můžete připravit jak v rendlíku na ohni, tak ve vegetariánské verzi. Milují ho prostě všichni, protože si ho lze přizpůsobit vlastním chutím. Bez buřtů, se zeleninou, s kapkou smetany, a ani další verze nejsou výjimkou.
Hlavně pamatujte, že pro chutný buřtuguláš musíte myslet na kvalitní špekáčky s vysokým podílem masa a pěkné brambory. Možná si myslíte, že se jedná o jednoduché chalupářské jídlo, ale to přece neznamená, že si ho nemůžete vyšperkovat. K buřtguláši se skvěle hodí křupavý čerstvý chleba, který si do něj můžete namáčet.
Přinášíme vám tři recepty na zcela odlišné buřtguláše!
Klasický buřtguláš
Suroviny:
1 kg brambor
4 špekáčky
2 lžíce sádla
1 větší cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, prolisované
1 lžíce mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce majoránky
sůl
hrst nasekané petrželky k podávání
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, uzeninu nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci na sádle nechte zesklovatět cibuli. Přisypte uzeninu a trochu ji opečte, pak přidejte česnek, mletou papriku a kmín podle chuti a necelou minutu míchejte. Zalijte vodou tak, aby byla směs ponořená. Za občasného míchání vařte 15–20 minut, až budou brambory měkké a omáčka zhoustne. Nakonec přidejte majoránku a případně dosolte. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
I u buřtguláše se vyplatí držet se postupu.
Zeleninový buřtguláš
Suroviny:
olej 1 lžíce
špekáčky 4 ks
cibule 2 ks
velká mrkev 1 ks
červená paprika 1 ks
česnek 3 stroužky
rajský protlak 2 lžíce
drcený kmín 1 lžička
bobkový list 4 ks
mletá uzená paprika 2 lžičky
brambory 8 ks
rajčata 3 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
sušená saturejka 1 lžíce
libeček 1 hrst
Postup:
Na oleji orestujte špekáčky nakrájené na půlkolečka a cibule nasekané nahrubo. Když jsou lehce opečené, přidejte mrkev na čtvrtkolečka, papriku na kostičky a nasekaný česnek. Restujte, až bude směs opečená a bude krásně vonět. Přidejte rajský protlak, drcený kmín, bobkové listy a uzenou papriku. Zamíchejte a nechte asi půl minuty rozvonět, poté zalijte 1,3 litru horké vody. Zamíchejte a přisypte brambory nakrájené na kostky a rajčata na kostičky. Dochuťte solí, pepřem a promnutou saturejkou. Vařte na mírném ohni 20 minut, poté z hrnce vyndejte asi 10 kousků brambor, rozmačkejte je vidličkou na kaši a tu vmíchejte zpátky do hrnce – guláš tím jemně zahustíte. Nakonec přisypejte nasekaný čerstvý libeček a podávejte.
Nejlépe chutná kotlíkový buřtguláš
Veganský buřtguláš
Suroviny:
3 menší cibule
400 g brambor
300 g veganské klobásy nebo seitanu
4 lžíce rajského protlaku
4 stroužky česneku
1 l vody
½ lžičky mletého kmínu
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce majoránky
2 lžíce rozemletých ovesných vloček
sůl
pepř
olej na smažení
Postup:
V rámci přípravy nakrájejte cibuli nadrobno, rozmixujte ovesné vločky, oloupejte brambory a nakrájejte je společně s veganskou klobásou na kostičky. V hrnci pak na oleji nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a přidejte mletý kmín. Potom přilijte do hrnce vodu, přidejte rajčatový protlak a brambory, nechte vařit a jenom občas zamíchejte. Mezitím přidejte veškeré koření. Předtím, než se brambory úplně uvaří, přidejte veganskou klobásu a rozemleté ovesné vločky a zamíchejte. Jakmile se brambory uvaří, ochutnejte, případně ještě dochuťte a máte hotovo. Buřtguláš podávejte s chlebem nebo klidně i samotný.
Zdroj: www.panvegan.cz, www.fresh.prima.cz, www.toprecepty.cz