Bylinkové řízky.
Zdroj: OnlyZoia/Shutterstock.com

Bylinkové řízky: Stačí drobné vylepšení a z klasického jídla je delikatesa

Neexistuje snad jediná česká rodina, která by neměla ráda řízky. Někdo je dokonce jí místo ryby o štědrovečerní večeři. Pojďte si je ale trochu ozvláštnit a inovovat. Co takhle obalit je v bylinkách?

Kuřecí, krůtí nebo vepřové? Jaké řízky máte nejraději vy? Ať už ty nebo ty, není na škodu klasický trojobal trochu ozvláštnit. Skvělou chuť mu dodají bylinky. Nejen, že jídlo krásně provoní, udělají ho zdravější, ale navíc ho pozvednou na vyšší úroveň.

Možná se budete divit, ale řízky překvapivě nevznikly v Rakousku, nýbrž v Itálii. Konkrétně v jednom benátském hotelu, kde si je objednal rakouský vojevůdce Josef Václav Hradecký. Tehdy byl řízek obalen ve vajíčku, strouhance a parmezánu. Hradecký byl z jídla tak unešený, že se rozhodl recept vyzkoušet na dvoře Františka Josefa I. Vrchní kuchař však neměl parmezán, proto ho z receptu vynechal. Císař si ale pochutnal i tak a od té doby se toto jídlo vyskytovalo na slavnostní tabuli při každé významné příležitosti.

Řízky prý znali už staří Řekové

Někdo dokonce říká, že řízky v jisté podobě znali už staří Řekové. Prý na hostinách dokonce servírovali císaři řízky obalované v plátcích zlata.

Francouzi zase řízky vylepšili tak, že mezi plátky masa vložili šunku a sýr. Klasický řízek totiž považovali za příliš suchý. Tímto způsobem vznikl slavný Gordon Bleu, a to v roce 1949. Od roku 2012 je dokonce specifikováno, že opravdový Gordon Bleu musí obsahovat vepřovou šunku a sýr původem z Francie.

Kuřecí prsa obalte v bylinkách, pak v klasickém trojobale. Kuřecí prsa obalte v bylinkách, pak v klasickém trojobale. Zdroj: Shutterstock

Vyzkoušejte bylinkové řízky na štědrovečerní večeři

Další řízek, který známe a máme rádi, je ten holandský. Ten vymysleli Češi a holandský se mu říká proto, že se do něj přidává sýr holandského typu. Většinou jde o Goudu nebo Eidam. Tento sýr se přidává do mletého masa, ze kterého se tento typ řízku připravuje.

Vánoce jsou za dveřmi, proto je na čase zamyslet se, jakým pokrmem zaujmete strávníky u štědrovečerního stolu. Co takhle řízky obalené v bylinkách? Přinášíme vám osvědčený recept!

Řízky nemusejí být rozklepané přes celý talíř. Řízky nemusejí být rozklepané na maximum. Zdroj: Shutterstock.com

Kuřecí bylinkové řízky

Suroviny:

kuřecí prsa

čerstvé bylinky

pepř

sůl

vejce

hladká mouka na obalení

strouhanka na obalení

olej na smažení

Postup:

Kuřecí prsa si nakrájíme na řízky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na hodinu do lednice. Čerstvé bylinky si opereme, osušíme a na jemno nakrájíme. Použijeme bazalku, tymián, petržel a libeček. Řízky obalujeme nejprve v bylinkách a pak klasicky v trojobalu. Na oleji usmažíme do měka.

Na přípravu řízku Cordon Bleu se podívejte ve videu:

Zdroj: www.rizky.cz, www.recepty.blesk.cz, www.toprecepty.cz

Akční letáky