Česneková pomazánka je vynikající a zdravá.
Zdroj: Shutterstock.com

Vynikající blesková česneková pomazánka: Zachrání vás před nečekanou návštěvou

Všichni víme, že česnek je velmi zdravý. Nejen, že je považován za přírodní antibiotikum, ale také za pochutinu, která pomáhá posilovat imunitu. Používejte ho tedy v tomto sychravém počasí v kuchyni co nejvíce. Co takhle snadná, rychlá a chutná pomazánka?

Česnek má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, proto je nejvyšší čas zvýšit jeho konzumaci. Lepší je používat česnek syrový než tepelně upravený. Skvělou volbou tak je česneková pomazánka, která výborně chutná, zasytí a ještě podpoří vaše zdraví i imunitu.

Když ji za pomoci moderních potravin vyšperkujete, stane se královnou sváteční tabule.

Lze ji doplnit například bylinkami, ozdobit hroznovým vínem nebo třeba vlašskými oříšky či mandarinkou. Kombinace těchto chutí k sobě totiž dokonale ladí.

Česnek obsahuje silice, vitamíny i těkavé oleje

Česnek obsahuje silice, těkavé oleje, selen a vitamíny A, B, C a E. Těkavé oleje jsou zodpovědné za léčivé účinky česneku. Působí dezinfekčně, ničí bakterie a vypuzují z těla parazity.

Navíc je česnek bohatý na fytoncidy, jako je allicin, který je vytvářen při drcení nebo mletí stroužků. Česnek je bohatý na fytoncidy, jako je allicin, který se uvolňuje při drcení nebo mletí stroužků. Zdroj: profimedia.cz

Tato zelenina obsahuje poměrně vysoké množství síry, což působí protizánětlivě a jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Také snižuje riziko aterosklerózy, ředí krev a minimalizuje tvorbu krevních sraženin. Česnek snižuje hladinu cholesterolu. Také díky jeho konzumaci předcházíme mrtvici či infarktu.

Skvělým pomocníkem je především při hojení řezných a hnisavých ran a v neposlední řadě účinně funguje proti plísňovým infekcím. Extrakty z česneku nemají vedlejší účinky a poradí si s viry i bakteriemi, což je v dnešní době více než potřebné. V období chřipek a viróz snižuje délku a intenzitu nemoci.

Česnek odstraňuje bradavice 

Česnek také pomáhá odstraňovat bradavice. Plátek česneku položte na bradavici, okraje potřete olivovým olejem a přelepte náplastí. 

Česnek užívejte především čerstvý. Můžete jej naložit například do medu, přidat do čajové směsi s hřebíčkem nebo si z něj vyrobit olej. V lékárně pak koupíte nejrůznější tinktury či pilulky.

Pojďte si připomenout recept na poctivou česnekovou pomazánku, kterou budete mít hotovou za pár chvil.

Sýrová pomazánka s bylinkami. Česneková pomazánka ozvláštněná bylinkami. Zdroj: MaraZe / Shutterstock.com

Česneková pomazánka

Suroviny:

30 dkg eidamu

30 dkg majonézy

1 pomazánkové máslo

sůl

6 stroužků česneku 

mandarinka nebo hroznové víno na ozdobení

Postup:

Sýr najemno nastrouháme a smícháme s pomazánkovým máslem. Teprve pak vmícháme i majonézu. Ochutíme solí a prolisovaným česnekem. Mažeme na rohlík nakrájený na kolečka nebo na chlebíčky a zdobíme mandarinkou či hroznovým vínem.

Na to, jak si připravit česnekovou pomazánku, se podívejte ve videu:

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.zdravijakovasen.cz, www.novinky.cz

Akční letáky