Někdo jim říká chleboráčky. Nejspíš je název odvozen od bramboráků, neboť chlebové placičky bramboráky svým zjevem připomínají. Jídlo, které se dá jíst teplé i studené a je jednoduché a chutné. Věřte, že bude nadšená celá rodina a nemusíte jim vykládat, z čeho že ty placičky vlastně jsou.

Samozřejmě chléb nejdříve zkontrolujte, aby neměl náznak plísně, ten nekompromisně vyhoďte.

Potřebné ingredience

  • tvrdší chléb
  • česnek
  • tvrdý sýr
  • vejce
  • majoránka
  • pepř
  • uzené maso
  • olej
  • sůl
  • voda (na zalití chleba)

Postup přípravy

Zbylý tvrdší chléb nakrájejte na drobnější kostičky a po částech ke kostičkám lijte vodu. Vždy nechejte vodu do chleba vsáknout, až poté přidejte další část vody – těsto nemá být příliš řídké. Až dosáhnete ideální konzistence – podle oka, rozmixujte chléb s vodou na těstíčko, do kterého následně přidejte sůl, pepř, uzené maso (předem pokrájené na malé kostičky), majoránku, utřený česnek, vejce a nastrouhaný sýr. Čeho kolik nepíšeme, vše je na vaší chuti. Co chutná nám, nemusí chutnat ostatním. My preferujeme dost majoránky a spoustu česneku! Na druhou stranu to nepřeháníme se solí. Placky se hodí i jako příloha. Doma si na ně mažeme tavený sýr, což zní možná trochu divně, ale chutná to skvěle.

V pánvi si rozpalte olej a smažte menší placičky dozlatova. Někdo má raději větší placky, ale opět záleží na chuti. My máme rádi menší a tím pádem křupavější z větší části.

Pokud se vám podaří těsto příliš řídké, nezoufejte, stačí přidat trochu strouhaného sýra navíc nebo sáhněte jednoduše po strouhance, která těsto zahustí jedna dvě.

Někdo využívá k namáčení chleba rovněž mléko a do těsta přidává cibuli. Zkuste sami a uvidíte, co si zamilujete vy.

Další využití staršího chleba

Asi nejjednodušší variantou, jak tvrdší chléb využít, je ochucená strouhanka. Tvrdý chléb rozmixujte, hoďte na pánev s trochou oleje a opečte ho společně s trochou soli, pepře a podle chuti přihoďte i bylinky (rozmarýn, oregano, apod.).

Další, neméně dobrou vychytávkou, jsou krutóny do polévky, které můžete skladovat v uzavíratelné nádobě. Chléb si nakrájejte na kostičky, pokapejte olejem, promíchejte a vyskládejte na plech v jedné vrstvě. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 10 minut.

Zdroje: www.jidloaradost.ambi.cz, www.vareni.cz