Zdroj: hobby.instory.cz, vitalitis.cz, www.ceskenemoci.cz,

Využití jablečného octa je dost široké, například zmírňuje chuť k jídlu a pomůže při boji s nadváhou. Dále nám poslouží jako čistící prostředek, ale hodí se i do kuchyně na dochucení salátů.

Jak ho připravit:

  • cca 400 g jablek
  • 100-200 g cukru (pokud nejsou jablka moc sladká, přidejte 100g navíc)
  • horká voda

Tři až čtyři chemicky neošetřená jablka opláchneme vodou, odstraníme bubáka + stopku a nastrouháme nahrubo (pokud máte zbytky z pečení, freshe, použijte toto).

Do velké sklenice nasypeme 100-300 g cukru a zalijeme vodou. Mícháním rozpustíme cukr a vmícháme jablka. Zakryjeme látkou nebo ubrouskem a upevníme gumičkou.

Po dobu 10 dnů 1-2x denně obsah promícháme čistou lžičkou, vždy opět zakryjeme a necháme stát na světlém místě (ne slunném).

Po deseti dnech scedíme přes jemné sítko do jiné sklenice. Zbytky jablek vyhodíme a ocet přelijeme zpět do sklenice.

Natáhneme zase látku s gumičkou a postavíme na 3 týdny do temna a chladu. Už nemícháme. Po uplynutí požadované doby opět přecedíme a nalijeme do nejlépe tmavé uzavíratelné sklenice.

Velký pomocník do domácnosti

Směsí jednoho dílu vody a jednoho dílu octa vytvoříte čistič, který odstraňuje bakterie. Otřete s ním lednici, mikrovlnku, ale i kuchyňskou linku a vše ostatní. Přidejte hrnek octa do myčky a zbavíte ji zápachu a nečistot.

Poradí si i s ucpaným odtokem. Nasypte do něj půl hrnku jedlé sody, vlijte hrníček jablečného octa a přidejte šálek horké vody. Nechte působit 15 minut a ještě jednou opláchněte horkou vodou.

Jestli máte na nábytku kroužky od sklenic, zkuste je odstranit pomocí naředěného octa. Funguje to i na zbytky vosku z rozlitých svíček (nejdříve vosk seškrábněte, pak použijte ředěný ocet).

Nebo vás snad trápí problematická pokožka hlavy?

Váš připravený zázrak je totiž kouzelnou lázní pro vaše vlasy a pokožku hlavy. Samotný ocet na vlasy nelijte, musí se nejprve zředit a to nejlépe podle typu vlasů. U suchých je vhodné dát o jednu lžíci méně a u mastných naopak o jednu více. Zkusit pro začátek můžete dát dvě polévkové lžíce na půl litru teplé vody, ale příště si můžete dávkování upravit podle sebe.

Vlasy si umyjte šampónem, pak octový oplach nalijte rovnoměrně na vlasy a pořádně ho pomocí prstů vmasírujte do vlasové pokožky. Uděláte nejlépe, když ho necháte působit 5-10 minut. Jestli použijete více zředěný oplach, nemusíte jej smývat vodou (po vysušení z nich ocet neucítíte).

Jak úžasně působí v našem těle

  • pročistí organismus
  • zvyšuje kyselost v trávicím traktu
  • podporuje stření mikroflóru
  • pomůže vám při redukci váhy

Většina lidí používá ocet ráno na lačno. Smíchají si dvě lžičky octa ve sklenici s vodou, pro některé je to moc drastické, tak si vmíchají ještě lžičku medu.

Z jablečného octa lze připravit i přírodní repelent, ale o tom zas někdy příště.