Banány jsou u nás velmi oblíbeným ovocem. Především pak v zimních měsících, kdy nemáme vlastní ovoce ze zahrádky. Také jsou oblíbeným dárkem pro děti k Mikuláši, aby nedostaly jen sladkosti. Bohužel však dlouho nevydrží, a co si budeme povídat, děti jim moc nedají, protože pro ně v záplavě bonbónů rozhodně nehrají prim.
Banány patří mezi první zemědělské rostliny a pěstují se už více než deset tisíc let. Banány pochází z plané rostliny z džungle Musa Acuminata. Ty však obsahují velmi tvrdá semena a nedají se jíst. Banán, jak ho známe nyní, se k nám dostal z jihovýchodní Asie a předpokládá se, že tato mutace byla vypěstována přibližně před dvěma tisíci lety. Nyní máme přes 500 druhů banánů, je tedy z čeho vybírat.
Slovo banán pochází z arabského banan, což znamená prst. Nejspíš to bude kvůli tomu, že banán vlastně takový prst připomíná. Tento název se ujal a používá se téměř po celém světě.
Banánovník roste dva roky, než je dospělý
Banánovník roste necelé dva roky, a když je dospělý, plodí asi 200 plodů. Banány se pak sklízí nezralé. Posílají se do chladíren, kde je udržují v teplotě kolem 13 °C. Dozrávají až po cestě k nám.
Nevybírejte tedy banány nazelenalé, jak spousta lidí u nás dělá, ale právě sytě žluté, až nahnědlé. Ty mají například v tropických zemích největší odbyt. Málokdo by si tam dal trpký zelený banán. Čím je banán hnědší, tím je sladší a lahodnější. Samozřejmě nesmí být černý, to už je kus na vyhození.
Po oloupání slupky je banán nutné ihned sníst nebo zpracovat, protože i dužina začíná rychle hnědnout. To znamená, že se v něm odbourávají vitamíny a mastné kyseliny.
Banány působí proti vysokému krevnímu tlaku
Banány jsou navíc velmi zdravé. Působí proti vysokému krevnímu tlaku, detoxikují tělo, podporují redukci hmotnosti a v neposlední řadě pomáhají při nespavosti, stresu, únavě a nervozitě. Jsou totiž bohaté na hořčík, draslík a vitamíny skupiny B a vitamíny A a C.
Ze zhnědlých banánů si navíc můžete připravit skvělou roládu, na které si vaše rodina jistě pochutná.
Na její přípravu budete potřebovat 6 banánů, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 100 gramů lískových ořechů, 8 plátků čedaru a čokoládu.
Na postup přípravy banánové rolády se podívejte ve videu:
Zdroj: www.vitalweb.cz, www.ostrovchuti.cz, www.brainmarket.cz