Zdroje: blessmyweeds.com, hobby.instory.cz

Zálivka ze skočce

Zkuste si udělat domácí zálivku z ricinového oleje. Ten se získává z rostliny, která se nazývá skočec, a je k vidění i v českých zahradách. Nedoporučuje se vysazovat, pokud máte malé děti, je totiž velmi jedovatý (stačí spolknout 5-7 semen!!!).

Skočec je letnička, jeho semena lze vysadit v dubnu. Jestli se na něj chystáte, dejte mu na zahradě dostatek místa.

Ricinová zálivka má lepší účinek než kdejaké hnojivo. Začněte jí používat hned, jakmile vyrazí poupata. Budete potřebovat pouze 1litr vody a jednu lžičku ricinového oleje. Obě složky důkladně promíchejte a hned zalijte rostliny. Použijte zálivku po každém nasazení poupat dle typu rostlin.

Rezavé hřebíky na jabloně?

Máte na zahradě ovocný strom, který už je starší a přestává pomalu kvést? Zkuste do nich zatlouct pár rezavých hřebíků. Ovocné stromy potřebují totiž dostatek železa. Pokud se vám nechce do stromu nijak zasahovat, můžete hřebíky nechat vylouhovat ve vodě po několik dnů a vodou pak stromy zalít.

Vyhrabte z peněženky pár měděných mincí a zakopejte je u kořenů, pomohou zničit choroboplodné zárodky hub.

Další tipy

Kari – tak toto koření se používá, pokud vaše rostliny napadnou škůdci v podobě mravenců a jiného hmyzu.

Čaj – než se pustíte do vysazování semen, namočte je do čaje. Čaj poskytne semínkům základní látky, které umožní lepší klíčení a nasaje živiny, ty ho udrží v dobré kondici.

Zastřižení – jakmile začne rostlina nasazovat květ, část stonků v trsu zastřihněte. Rostliny se rozkošatí a vyrazí nové květy, které budou kvést později.

Odstraňování odkvetlých květů – Pokud je budete odstraňovat včas, opakovaně vám například pokvete růže, vlčí bob nebo petúnie.

Banánové slupky – Pokud máte rostliny, které potřebují dostatek draslíku, zakopejte slupky kolem rostliny.

Mléko – chutná nejen nám, ale „pochutnají“ si i vaše rostliny. Nařeďte mléko s vodou 1:1 a můžete začít hnojit. Lze použít i na zeleninu.

Není nic krásnějšího, než bujně a zdravě kvetoucí zahrada!