Není nad voňavé a lahodné jablečné koláče. Hodí se ke snídani, ale i k odpolednímu mlsání s kávou. Kombinace lehké jablečné kyselosti se sladkým těstem je pro chuťové pohárky doslova vášnivá rozkoš. Koláče z jablek jsou prostě oblíbené a nikdy s nimi nešlápnete vedle.

Apple Pie je typický americký moučník

Jablečné koláče jsou milovány po celém světě. Většina z nás má tuto pochoutku spojenou především s Amerikou, kde je velmi oblíbený. Jedná se o jedno z tamních tradičních jídel, které se pravidelně podává na oslavu všeho od 4. července až po Den díkuvzdání. Má kulatý tvar a charakteristickou mřížku na povrchu. Přestože se jedná o jistý vlastenecký symbol, ve skutečnosti není jablečný koláč původem americký.

Odkud tedy jablečný koláč pochází?

Historie klasického mřížkovaného jablečného koláče se ve skutečnosti začala psát v Anglii, a to kolem roku 1390. Ovšem základy k receptu pravděpodobně pocházejí z Francie, Nizozemska a osmanské říše. Různé podoby koláče se postupně dostaly až na anglický dvůr, kde získal svou tradiční podobu.

Zkuste to po česku

U nás je samozřejmě jablečnou klasikou především štrúdl. Ale české hospodyňky se nebrání ani mnoha dalším druhům jablečných koláčů a dezertů. Variant je totiž nespočet. Pojďte si upéct lahodný dezert podle oblíbené české herečky, která vaří ráda a s chutí, ale jen příležitostně. Miluje hlavně časově nenáročné pokrmy, které však mají božskou chuť. Zkuste její jablečný koláč, který máte v mžiku hotový a nikdo mu neodolá.

Rodinný jablečný koláč podle Zlaty Adamovské

Připravte si 1 kg omytých jablek a nastrouhejte je na hrubším struhadle. V misce si promíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku moučkového cukru s ½ sáčku prášku do pečiva. Plech na pečení důkladně vymažte máslem a rovnoměrně na něm rozprostřete polovinu moučné směsi, na níž rozvrstvěte nastrouhaná jablka.

Rozmíchejte si 4 celá vajíčka v 1 hrnku mléka a touto směsí zalijte rovnoměrně celý pekáč s budoucím koláčem. Zasypte je 2 lžičkami skořice a zbylou směsí mouky a prášku do pečiva. Poslední vrstvou budou máslové vločky, celkem budete potřebovat 85 g másla. Rovnoměrně je rozložte po celé ploše.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Hotový koláč můžete podávat jen tak samotný, ale jeho chuť lze vyzdvihnout i zmrzlinou nebo šlehačkou.

Zdroje: www.ahaonline.cz, www.ctidoma.cz, www.magazin.recepty.cz