Alespoň občas by na české tabuli neměly chybět perfektní domácí knedlíky. Měly by být nadýchané, nerozvařené a už vůbec ne tuhé a oslizlé. Poradíme vám, jak toho můžete jednoduše docílit. Vsaďte na osvědčený recept a uvařte knedlíky v páře. Uvidíte, že doma sklidíte poklonu a uspějete na jedničku.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Pařený kynutý knedlík

Do mísy nasypte 300 g polohrubé mouky, přidejte 20 g nadrobno rozdrobeného droždí, 1 polévkovou lžící krystalového cukru a zalejte teplou vodou tak, aby byly kvasnice pod její hladinou. Takto nechte směs odpočívat 15 až 20 minut na teplém místě, než vzejde kvásek.

V tento moment přidejte do směsi 1 až 2 kávové lžičky soli a vymíchejte buď ručně, nebo pomocí robotu nadýchané těsto. Přendejte si ho do misky lehce vymaštěné olejem, přikryjte čistou utěrkou a nechte tak hodinu kynout opět na teplém místě.

Na pomoučněnou pracovní plochu opatrně vyklopte těsto a ještě ho trochu propracujte rukama. Následně ho rozdělte na dvě poloviny a z každé uválejte šišku. Knedlíky nechte chvilku odpočívat na kousku pečicího papíru, než se vám začne v hrnci vařit voda. Na pařák poté vložte knedlíky i s pečicím papírem a nechte 20 minut pod pokličkou uvařit v páře.

Po uplynutí náležité doby odklopte pokličku, knedlíky propíchejte špejlí a můžete krájet a servírovat na talíř.

Tipy na dokonalé knedlíky v páře

Pokud chcete mít knedlíky vařené v páře dokonalé, je dobré dodržovat pár pravidel a osvědčených fíglů.

  • Z těsta vždy vytvarujte velikostně stejné knedlíky, aby se mohly vařit stejně dlouhou dobu.
  • Voda v hrnci by se knedlíků neměla nikdy dotýkat.
  • Pokud se chcete vyhnout tomu, aby se k sobě knedlíky přilepily, potřete je před uložením do páry sádlem nebo olejem.

Babičky sázely na ocet a mouku

Pokud se chcete vyhnout rozvaření knedlíků, které jsou pak nechutně mazlavé, přidejte do vařící vody 1-2 lžíce octa. Je jedno, jestli knedlíky vaříte v páře nebo ve vroucí osolené vodě. Stejně tak je možné přidat 1 lžíci octa přímo do těsta.

Výborným pomocníkem je i mouka, protože obsahuje škrob. Když ji přisypete 1 polévkovou lžíci do vařící vody, těsto se stáhne a knedlíky se nerozvaří.

Jak lze rozvařený knedlík ještě zachránit?

Pokud už se vám knedlík rozvaří, můžete to zkusit ještě trochu napravit. Položte knedlík rozvařenou stranou na prkénko nebo talíř, prasklina se zatáhne a zacelí. Stejně tak můžete rozvařený knedlík použít jako základ do těsta dalšího nového knedlíku, když do něj přidáte mouku a vejce.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.toprecepty.cz, www.aromarecepty.cz